hocam iyi güzel söylüyorsun ama osmanlı değil mi Türkleri 12 yıl boyunca askere alırken ecnebiye dokunmayan. ecnebi toprakların en kıyak yerlerine çöreklenip işini gücünü kurup para ve bolluk içinde rahat rahat yaşarken askerden kolu bacağı kopuk dönen mehmetçiklerin iş bulmak için ecnebinin kapısına gitmek zorunda bırakan. osmanlı Türklere eğitim verdi düşüncesi tamamen zorlama bir düşünce bana göre nedeni de şu. osmanlı sadece balkan Türklerine, kendi civarında, etrafındakilere eğitimi bi nebze önemsedi. asıl Türk yurtlarına, anadoluya eğitimi ne kadar götürdü ya da bunun için uğraştı? balkan Türklerine eğitim vermesinin temel sebebi de mecburiyetiydi çünkü rakipleri her geçen gün yeni icatlar, buluşlar yaparken osmanlı karşısında daha güçlü pozisyona geliyordu.
biraz olsun durup düşünelim. diğer memleketler sanayi devrimlerini şunu bunu gerçekleştirmese osmanlının ne kadar umrunda olurdu bizim dedelerimizin eğitimi, gelişimi? tamamen kendisine çıkar sağlayacak 3-5 çevreyi eğitmeye odaklanırdı o kadar. Türk'ü, Türklüğü bir nebze umursadığını, düşündüğünü zannetmiyorum keza padişahlarda Türklük oranı %1 in altındaydı zaten siz de biliyorsunuz. Türklere bu denli kötü muameleler yapılışına gözyumması, hakaretler edilişine ses çıkarmayışının altında kendilerinin de Türklerle doğru dürüst bağ kurmayışı yatıyordu. zaten öyle bir bağ olsaydı anadoluya benim toprağım yerine Türk toprağı diyebilirdi en basitinden. kendi malı, " kapıkulu " olarak görüyordu toplumumuzu. ona hizmet eden, ona çalışan yığınlar bütünü. ( bu arada, matbaanın 300 yıl geç gelmesine girmiyorum bile )
milliyetçilik fransız ihtilaliyle başladı daha öncesinde böyle bir akım yoktu diyip beni tarihden bi haber olmakla itham etmişsiniz.
- Biz ki Melik-i Turan, Emir-i Türkistan'ız, biz ki Türk oğlu Türk'üz; biz ki milletlerin en kadimi ve en ulu'su Türk'ün başbuğuyuz!
- Türklüğü yüceltmek için yaşa, Türk'e kılıç kaldıran eli kır!
1336 - 1405 tarihi arasında yaşamış Emir Timur'un sözleri.
fransız devriminden yaklaşık 500 yıl öncesi.
milliyetçilik bir kavram değildir. bir aidiyettir. bunun ortaya çıkması için bi şeylerin olması beklenmez. kendini ait hissediyorsan, o değeri yükseltmek için çaba verirsin. yani osmanlı eğer kendilerini Türklüğe, Türk değerlerine ait hissediyor olsaydı o değer uğrunda çoktan gerekeni yapar, kainattaki en büyük, en yoğun değeri Türk Milleti için sarfederdi. yani bu akımın gerçekleşmesi için fransada bi devrim olmasına gerek yok. o devrimden 500 yıl önce birileri çıkıp biz Türk'üz, Türklüğü yüceltmek için yaşa! demiş bile. bahanelerle kendimizi kandırırız sadece.
Kısa yanıt vereceğim.
Çok saplantılı fikirlerin var tarih hakkında.
Çünkü tarihi bugünkü siyaset ekonomi ve kültürel yapı ile yargılıyorsun.
Her olay kendi devrindeki uygulamalar ile yargılanır.
Osmanlı vatandaşını 12 sene askere alırken diğer ülkeler 6 ay mı askere alıyorlardı sanıyorsun?
Osmanlı Türkleri askere alırken gayri müslimlerden de haraç ve cizye diye ağır vergiler alıyordu, hatta bir çok gayrimüslim bu vergiler ağır geldiği ödeyemediği için müslüman olmuştur.
Bugün kendini öz be öz Türk zanneden bir çok arkadaşta bu vergiler yüzünden müslümanlaşan ermenilerin rumların balkanlıların genleri vardır.
Eğitim meselesinde ise tamamen saçma fikirlerin var.
Dünyada sanayi devriminden önce toplumda yaygın ve örgün eğitim diye bir şey yoktur, eğitim seçkin elik bir zümrenin ayrıcalığıdır.
Osmanlı Türkleri eğitmezken diğer ülkeler her şehre üniversite açmıyorlardı.
Osmanlı Sanayi devrimine geciktiği için örgün eğitime de gecikmiştir.
Osmanlının Balkanlara yatırım yapması da Türklere olan düşmanlığından değildir.
Bugün neden İzmir İstanbul arasına otoyol yapılıyor da Erzurum Kars arasına yapılmıyor?
Bugün neden Çanakkaleye köprü yapılıyor da Van gölüne yapılmıyor?
Çünkü yatırım getirisi yüksek, ticareti yüksek, ekonomisi yüksek yere yapılır.
Anadolu dediğin yere biz androjen bozkır diyoruz oysa Rusya da gelen arkadaşlarım çöl diyor.
Ankara'dan dışarı çıktın mı her yer sarı otlar bozkırdır, ne orman, ne su, ne bitki...
Bir Kayserili olarak söylüyorum Anadolu da Osmanlıdan çok Selçuklu eseri vardır.
Ama bunun nedeni Osmanlı'nın Türklere düşmanlığı değil Balkanları daha verimli, daha değerli, ekonomik olarak daha güçlü görmesindendir.
Çünkü Kırşehirin Eskişehir in Sivasın bozkırında Balkanlardaki verim, sulak arazi olmadığı için Balkanlardan toplanan vergi toplanamıyor.
Mesele Türk düşmanlığı değil tamamen ekonomi.
Sanayi Devrimi ile güçlenen Ruslar tepemize binip Balkanları elden kaçırmasaydık bugün Balkanlar da Kırşehir gibi Yozgat gibi Çorum gibi Türk yurduydu.
Ve sen neden Balkanları önemsemişler demezdin.
Yunan Adalarına gidersen cumbalı Türk evlerini görürsün bir çoğunda.
Yani Balkanları kaybettiğimiz için neden yatırımı Balkanlara yaptılar diyorsun.
Bugün de ülkede ekonomik değer üreten şehirler batıdaki liman şehirleridir o yüzden İstanbul'da Kırşehir'den fazla gökdelen vardır.
Bugün Türkiye Cumhuriyeti Kırşehirlilere düşman olduğu için değildir.
Kapıkulu ordusuna Balkanlardan çok çocuk devşirmişler. Neden?
Bugün senin futbol milli takımlarından, basketbol milli takımlarından voleybol milli takımlarından balkan kökenli sporcuları çıkarırsan anlarsın neden olduğunu.
Sırplar, Hırvatlar, Boşnaklar, Arnavutlar, Makedonlar vs... Slavlar iri yapılı güçlü kuvvetli adamlar.
Bir basketbol takımı yapacağın zaman çorumdan yozgattan yapamıyorsun.
Kapıkulular da seçkin bir askeri birlik, elbette daha iri, daha yapılı adamları seçiyorlardı.
200 sonra birileri de çıkıp tüm gökdelenleri İStanbul'a dikmişler tüp geçitleri metroları Kırşehire değil İStanbul a yapmışlar diye şikayet edecek muhtemelen.