Etrak-ı bi idrak bu kavram 16. Yüzyıldan sonra kullanilmiştir genelde. Ve dediginiz gibi de olmamistir. Her Türk'e bu kelime kullanilmamistir. O donemde Celali isyanlari ve diger isyanlara katilanlar icin bu kavram kullanilmistir. Bi seyi öveyim diye kalkip tum Atalarimizin tarihini kotu gosteremezsiniz.
osmanlı bir bütündür. osmanlı diyince belli bir dönem akla gelmez, tüm tarih gelir. osmanlı tarihinde Türkler için bu şekilde tabirler kullanılması ve Türklerin ırgat, cahil toplumlar olarak yetiştirilmesi Türk'e Türklüğe hakarettir. dedelerinin miraslarına sahip çıkmak ondan sonra gelecek padişahların görevidir benim değil. ben osmanlıda Türk'e nasıl davranılmış, osmanlı Türk'e yapılan hangi tavra, tutuma tepkisiz kalmış buna bakarım. osmanlı 1. dönem osmanlı 2. dönem diye ayrımlar olsaydı tarihte o şekilde konuşurduk ama osmanlının Türklere karşı tutumu diye genel perspektife baktığımda sadece ırgat gören, cahil bırakan bir aile görüyorum. benim atam da değiller. benim atalarım osmanlı zamanında çiftçilik yapan, eğitimsiz, cahil bırakılmış ırgatlardı. osmanlı bir ailedir, torunlarının atasıdır. hatta osmanlı döneminde yaşayıp bir Türk olarak ben osmanlı torunuyum benim atam osmanlı demeye kalksan muhtemelen kellen giderdi.