Öncelikle bir garsonun iş tanımını kendi kafana göre yapıyorsun hocam.
Bu ülkede asgari ücretli çalışan garsonlardan komilerden bazılarına iş sonunda restoranın tuvaletini temizletiyorlar.
Yani müşterinin tuvaletini dışkısını temizleyen garsonların aşağılandığını düşünmüyorsun ama müşterinin ağzına sunum yapmayı aşağılanmak olarak algılıyorsun.
Bu tamamen senin kendi siyasi alınganlığın. Garsonların işi o değil bu değil diyemezsin.
2900 lira alan garsonun işi bu değildir ama 10 bin lira maaş verirsen bu forumun yarısı müşteriyi kaşıkla beslemek için garson olur.
Bu sunum çok istisnai bir sunum.
Ve istisnai olduğu ve özel sunum olduğu için fiyatı da özel.
Bu garson kadın ne gibi bir ahlaksızlık yapıyor?
Bir insanın ağzına dürüm uzatmak ahlaksızlık mıdır?
Yani ortada bir ahlaksızlık yok, bunu sen çıkarıyorsun.
Kız açık saçık kıyafetli değil, kız müşteri ile göz teması kurup cilveleşmiyor, müşteriye dokunmuyor kendine dokundurtmuyor.
Bu videodan nasıl bir ahlaksızlık çıkardın?
Bu garson kız neden senin gözünde aşağı bir pozisyona düştü? Müşteri arap olduğu için mi?
Ben Ukrayna'da benzer bir sunumu yaşadım garson yiyeceği ağzıma servis etti ve hiç kendimi üstün bir insan, ukraynalılara hakaret eden, ukraynalı kadınları aşağılayan pozisyonda hissetmedim. Sadece ilgi alaka hissettim.
Gereksiz bir alınganlık yapmışsın.
Bu alınganlığını Atatürk'ün sözlerini referans göstererek doğrulamaya çalışmışsın.
Ama bu konu baştan sonra hata.
Bunu bir Türkçü olarak söylüyorum.
Milliyetçilik böyle istisnai olaylar üzerinden yapılmaz.
Türk insanına yapılan en büyük hakaret ülkenin yarısının hint fakirleri gibi aylık 280 dolar asgari ücretle çalışmasıdır.
Bunu tartışmak yerine herhangi bir ahlaksızlık içermeyen istisnai bir yemek sunumunu tartışmak da milliyetçilik değildir.
hocam ben bu kadının yaptığı ahlaksızlık şu bu demedim zaten. öncesinde başka bi arkadaş için de yazdım burada da yazayım.
siz baştan aşağı Türk Bayrağı olan bir tişörtle İsrail'de bir İsrail lokantasına girip orada garson olan bir İsrail kadınının ağzınıza bu şekilde yemek sokacağını düşünüyor musunuz? buradaki hata, kusur garsonda değil. belki işletmede de değil.
buradaki en temel hata, Türk kimliğinin, karakterinin, şahsiyetinin itibarsızlaştırılmasında. buna kimler sebep olduysa, hata orada. benim tepkilerim de buna. ne o gariban çalışana, ne bu şekilde maymunluk yaptırıp para kazanma derdine düşen işletmeye(gerçi o işletmede de var ciddi bi sıkıntı ya neyse). oradaki en masum kişi o çalışan zira belki de. çünkü insanlar geçim kaygısıyla eve ekmek götürebilmek için bu hallere düşürülüyor.
hayır şundan emin olsam yine sıkıntı yok. restoranın konsepti budur, her müşteri ya da çoğu bu şekilde yemek yiyodur garsonların elinden. ona da eyvallah hiç sıkıntı etmem ister arap ister başka ırktan birine hizmet olsun. konsept restoran der geçerim. ama zannetmiyorum. eğer siz konsept restoran diyorsanız siz haklısınız bu durumda lafım yok ama dediğim gibi, bir arabın sıradan bir garsonu parasıyla bu hale soktuğunu görüyorum görüntüde. tepkim buna.
milletimi bunu yapacak duruma getirmiş olanlara. ben böyle bir şaklabanlığın İsrail'de konsept restoran haricinde olabileceğini zannetmiyorum. burayı da öyle bi restoran olarak düşünmüyorum.
ayrıca garsonlar tuvalet temizleyebilir, yer silebilir, bulaşık yıkayabilir ( işe alımda kabul ettilerse elbette ve buna uygun maaş alıyolarsa ) bu gayet normal lakin görevinde işe girerken müşteriye elinle yemek yedireceksin kısmı yoksa, bu olay yanlıştır. öyle bi kural olduğunu da sanmıyorum.