Eness0 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
80 Milyon herkez TL'ye geçti diyelim. Ülkedeki 1 tane bile dolar kalmadı, sınır dışı yaptık doları
Şimdi 1000$ lık iphone 13 pro max almak istedi 80 milyon içinden bir kişi . Ülkede hiç dolar yok. O kişi iphoneyi nasıl alabilir ?
Ya iphone 13'ü işlemcisinden tutun kamerasına kadar en küçük malzemesini kendi içimizde üretmemiz gerekli. Yada Dolar ile İphone'yi almamız gerekli.
Ülkenin daha büyük problemlerinden biri üretememek. Neredeyse herşeyi dolar üzerinden alıyoruz malesef.

İphone 13 sadece bir örnek. İnsanlar araba,kıyafet,yiyecek vs.vs almak için dolar'a ihtiyaç duyacak ve elindeki TL'leri satıp Dolar almak durumunda kalacak.
Buda TL'nin değer kaybına sebep olacak. Dolar artmıyor. TL değer kaybediyor.
Çünki çoğu şeyin yolu Dolar'dan geçiyor.

Ülkenin yeraltı kaynaklarından çıkan "SU" bile pahallanıyor. Neden ? Çünki benzinin fiyatı arttı(Dolar ile alınıyor). Artık o suyun "A" Noktasından "B" noktasına taşımanın maliyeti arttı.
Üreticide doğal olarak fiyatı arttırdı. Sebep sonuç ilişkisi birçok şey bulabilirsiniz böyle.
anlattıklarımı algılayamamışsın belli ki.

dolar, altın gibi varlıklar devletlerin ve ticaretle uğraşanların kullanımında olmalı diyorum. 3-5 yazı görüp oradan cevaplamak yerine konunun tamamını okuyun ya da yorum yapmayın. vatandaş varlık koruma diyip kendi ülkesinin parasından kaçtığı müddetçe çözülmesi daha güç sorunlar ortaya çıkacak bu bi kültür halini almamalı diyorum. kime diyorum, kime ne anlatıyorum.