PoyrazOfficial adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Değerli hocam,

Faizin haram olduğunu biz söylemiyoruz. Allah kuranı keriminde bildiriyor.

-- Bakara Suresi 275. Ayet:
Faiz yiyenler ancak şeytanın çarparak sersemlettiği kimse gibi kalkarlar. Bunun sebebi onların, "Alım satım da ancak faiz gibidir" demeleridir. Hâlbuki Allah alım satımı helâl, faizi ise haram kılmıştır. Artık kime Allah'tan bir öğüt erişir de faizciliği bırakırsa geçmişteki kendisinindir, durumunun takdiri Allah'a aittir. Kim de yine faizciliğe dönerse işte bunlar orada devamlı kalmak üzere cehennemliklerdir.

Ayette bahsi geçen faiz tefecilikteki faiz olayı ise( 1 verip-10 geri almak) sizin için sorun yok tabi ki. Araştırmak ve doğru olanı bulmak lazım.

Dini çoğu insan sadece gösteriş için kullansa da, bir çok insan hak tan adaletten yanadır. Herkesi aynı kefeye koyamayız.

Ayet üstte ne yana çevirirseniz oraya gider.
peki siz o kastedilen faizin tefecilikteki faiz olduğunu mu düşünüyorsunuz günümüz faizinin olduğunu mu?

bir kere ben inançsızım bunu belirteyim. ancak inanıyor olsaydım dahi oradaki kastın tefecilik faizi olduğunu net anlardım ve şu anki faiz sistemiyle alakası olmadığını görürdüm. çünkü faizler, enflasyona göre belirleniyor. eğer bir ülkenin enflasyonu pozitif çıkıyorsa bankalar eksi faiz verir. almanya'da güney kore'de olduğu gibi. 100 lira koyarsın 1 ay sonra atıyorum 99 olarak döner sana faize koyduğun takdirde.

ancak Kur'an'da bahsedilen faiz, tefeciliği simgeler. bugün 100 liraya aldığın mal seneye de 100 liradır o dönemde. enflasyon diye bi şey yoktur çünkü, kabile yaşamları vardır. faiz yani o zamanın anlamıyla tefecilik de, 100 lira koyup hiç risksiz 110 lira elde etme olayıdır. 100 liran seneye de 100 liralık alım gücüne eşitken, sana 110 lira geliyor. aradaki 10, haksız, emeksiz kazanç yani tefecilik oluyor. tahminimce oradaki kasıt bundan ileri gelir.

lakin sen bugün bankaya 100 koy, seneye o para %50 enflasyonun olduğu yerde 100 koyduğun zamanın 50 liralık alım gücüne eşit olacak. peki inancın, benim kazancımı göz göre göre eritmemi mi öğütlüyor? ben kendi paramda kalamayacak mıyım, gidip döviz, altın mı almalıyım, araba, ev mi almalıyım, ben sadece kendi paramda durmak istiyorum. inancına göre evet, yarısını kaybedeceksin kusra bakma sonucu çıkıyor buradan.

yani, bu konuları iyice bi sorgulayın derim. ülkeyi bu sorgulamadan yaşama olayları bu hallere getiriyor. dini kullananlar da bu sayede bu kadar üstünlük sağlıyor.