Halil0707 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
mesajınıza yarıya kadar tahammül edebildim. sizin bildiğinizin üzerinde bir bilgi olduğunu kabul etmelisiniz. merkez bankası rezervi neden altın olarak tutuluyor hiç merak ettiniz mi? bu ülkenin mirası TL değil altındır. bu konuda bilgilenmenizi isterim. elinizde TL tutunca TL değer kazanmıyor. Zira politik olarak düşüneceksek bu ülkenin yarısının altın, gümüş kısaca döviz almıyor olması gerekir. Oy oranına bakınca bunu görüyoruz çünkü. Fakat baktığınızda böyle bir istatistik yok. Hatta sizden 200 300 bin kişi falan kalmıştır eğer gerçekten sadece TL ile işlem görüyor iseniz. Bunlar istatistikler. Kişisel görüşlere de saygı duymanız gerekir kaldı ki benim kişisel değil istatistiksel görüşlerim bunlar. Bugün 560 TL parası olan 1 gram altın alıyor. Sizin dediğiniz eşik çoktan geçildi. İnsanın kendi alım gücünü korumasını eleştirmenize ben şahsen anlam veremedim.

Değerlerden bahsediyorsunuz, eskiler hep altın alır. Yaşınızı bilmiyorum ama orta yaşlı biri olarak gençlerin yoğunlukta olduğu bu ortamda değerlerimizi bu şekilde lanse etmenizi doğru bulmuyorum. Yaşlılarımız dişini bile altın yaptırırdı. Bakınız bugün ailesinden ev araba kalan kim varsa altın birikimi sayesinde bu refaha kavuştu.

Ekleme: Yeni dikkatimi çekti, mesajınız ve profil resminiz muazzam uyuyor. TL savunucusu birinin profil resminde BTC var. Yani ne yapalım? altın yerine BTC devam mı?
çünkü altın, uluslararası bir finansman ürünüdür. dünya üzerinde ekonomisi altına bağlı olmayan yani sınırsız para basabilen ülke sayısı 1-2 tanedir(abd dışında sanırım 1 ülke daha vardı bunu deneyen ama adını hatırlayamadım, sadece abd de olabilir). bunun sebebi de ülkelerinin parasının uluslararası para olarak kabul edilmesi.

yani senin ülkenin mirasının altın olma sebebi, uluslararası geçerliliği. bastığın türk lirası da o altını temsil eder. haliyle türk lirası da burada mirasın oluyor.

değerlerimizden kastımı anlamamışsın muhtemelen. değerlerimiz, finans gücümüzü korumak ve güçlü tutmak. önceliğimiz bu. bunu sağlamanın temel yolu da türk lirasında kalmak ve üretmekten geçiyor. kastım bu.

eskiler hep altın alır demiş ve bunu değerlerimiz olarak görmüşsün. yanlış. çünkü eskilerin yaptığının değerler ile uyuşan bi tarafı yok. neden?

çünkü değerler dediğimiz konu, ülkenin finans gücünü sağlam tutmak üzerine oturmuş durumda. eskiler mevcut finans gücünü ülkesinin parasında tutmak ve işletmek yerine bunu altına çevirmişse, bu bir değer değil, yanlıştır. ayrıca günümüzdekiler eskilerden çok daha fazla altın almakta zira artık oturduğun yerden iki tuşa basıp altın almak mümkün. yük, yer, saklama sorunları da yaratmıyor. yani bu mevzunun değerlerle ilgisi yok. değerler dediğim konu farklı.

eğer altın almak bu ülke için faydalı oluyor olsaydı, en başta yöneticiler yastık altındaki altınlarınızı bozun çağrısı yapmazdı. altınını boz, finans sisteminin içine sok, işlesin derler. ha onların yanlış politikalarıyla o bozdurulan altınların karşılıkları da erirdi zamanla lakin kurdukları cümle yine de doğru. altın alıp kenara koymak yerine, paranı bankada tutup işlemesini sağlamak ülken için daha faydalıdır. çünkü senin paranı banka gidip başkasına verecek, o adam bununla iş yapacak girişim başlatacak. eğer sen para vermezsen, bankana para koymazsan devlet para basacak. basılan her para, ülkenin kaynaklarından daha fazla alıp götürecek, paranın daha da erimesine yol açacak.

şöyle düşün. 100 kilo altın var toplamda. bunun gramı da 10 lira olsun. halk, türk lirasını bankaya koyup başkasının işletmesine müsade etmek yerine gidip o altına yatırdığında cebine 1 altın girer, o gram altının değeri 11 e çıkar. başkası aynı şeyi yapar, 12 olur, başkası yapar 20 olur, başkası yapar 50 olur. bu böyle katlanarak gider, bugün olduğu gibi 500 ü geçer. artık, gramı 500 lira olan altın için matbaa bile parayı basarken zarara girmeye başlar. 10 liralık banknotu üretmek için harcadığı hammadde ve yaktığı elektrik masrafı 11 i bulur atıyorum. yani senin altına geçişin, kullandığın türk lirasını da değersizleştirir zamanla. ancak kendi paranda kalıp bankaların bunları işlemesine, piyasaya sokmasına müsade edersen hem devlet para basıp durmak zorunda kalmaz hem altın şu bu fırlamaz, 1 gram altına karşı 500 kağıt basmak zorunda kalınmaz. kısaca, değerlerini korumak ülkenin kendi parasını güçlendirmek ve onda kalmaktan geçiyor.

eğer altının böyle bir milli değeri olsaydı, o altın sadece kendi ülkende para etmeliydi. oysa çık, her yerde bozdurup harcayabilirsin. yani altın, milli değil global bir para birimidir. burada milli olan şey, ona karşılık basılan türk lirası. bizim amacımız da bu türk lirasına sahip çıkmak. onun değerini korumasını ve güçlendirmesini sağlamak. bunun yolu da, onda kalıp onu kullanmaktan geçer. döviz sokup, altın sokup türk lirasına çevirmekten.