Dediğiniz konusunda haklısınız, bilinçsiz müşteri durumu çok fakat kendimden bahsetmem gerekirse, yapacağım proje sıfırdan yapılacak bir proje ve siteye minimum 6ay-1 yıl gibi bir süre verdim ilk sayfalara gelip sonuç alabilmek için. 2. projem, 1. projem gerçekten adam edilmesi çok zor olan bi site olduğu için 2. projeye giriştim. Kendimi biraz da olsa bilinçli müşteri klasmanına koyabiliriz.
Ref konusunda ise; yazdığım kişiler konulara teşekkür yorumu atanlar veya direkt teşekkür konusu açanlardı, yani rakip olduğumu düşüneceklerini bildiğim için kendimi iyice tanıtıp bu konu hakkında bilgi almaya hep özen gösterdim
Mesajı alıntıladığınızı farketmedim, bir satır daha eklemiştim eskisine. Şimdi konularda yazıyor ya hocam aylık 1.500-2.000-3.000 vs. ücretler talep ediliyor. Aslında bunlar sadece danışmanlık ücreti ve rekabetin yüksek olduğu sektördeyseniz sitenin SEO süreçlerini yönetecek birine ayırdığınız bütçe yetmeyebilir. Çünkü rakipleriniz sizden daha fazla para ayırıyorlarsa, reklamlarla, sosyal medya yönlendirmeleri ile siteyi destekliyorlarsa onların düzeyine gelmek için sizin de aynı düzeyde bütçeler ayırmanız gerek. Hani 10 sene önce olsa belki mümkündü, ama şimdi küçük esnaf bile site açıyor, dijital dönüşümün bu kadar yaygınlaştığı bir dönemde rekabeti olmayan bir sektör, kelime bulmak çok zor.
Özet: SEO eskisine göre çok daha pahalı, zor ve sabır istiyor.
Bakınız:
https://www.r10.net/google-optimizas...da-onemli.html