Öncelikle merhaba çekiliş ve takipçi alınca neden erişimin düştüğünü dair bilgi vereceğim. Eskiden facebookla çok fazla ilgileniyordum ve yerel facebook sayfamda çok fazla aktif insan olduğundan o zamanlar facebook otomatik olarak mavi tik vermişti. Herhangi bir şey yapmadan otomatik olarak gelince de haliyle sevinmiştim. Mavi tik geldikten sonra ise erişimler daha da çok artmış sayfa daha hızlı büyümeye başlamıştı. O zamanlar bir arkadaşım mavi tikli facebook sayfalarını sattığından bana da güzel bir teklif yapınca bende sayfayı satmıştım.
Geçen sene yine bölgemde böyle bir sayfa açtım ve sayfa güzel bir şekilde büyüyor, ne atarsam hemen keşfete düşüyordu. Daha 400 takipçisi olmasına rağmen 5-10k arası keşfetten gelen oluyor, 400 takipçi varken 1k ya kadar beğeni 100 civarı yorum geliyordu. Fakat takipçi sayısı çok yavaş arttığından dolayı çekilişlere katıldım sayfa ile. Toplamda 10k ile 20k lık çekilişlerden sayfayı 60k ya kadar yükselttim ve güzel rakamlar ödedim. Çekilişlere katıldıktan sonra sayfadaki beğeni ve yorumlar düşmekle kalmayıp, keşfet sayısı tamamen kayboldu yada 50-100 arasına düştü. Durum böyle olunca da ne yazık ki aylarca organik takip et çıkar bile yapsam bir türlü sayfa düzelmedi.
İlk mesajda yazdığım facebook konusundaki arkadaşım ile 5 hafta önce konuşarak durumu anlattım. Bana dediği şuydu;
"Facebook ile instagram aynı mantıkta. Bir gönderi paylaştığın zaman bu gönderiyi karışık olarak belli bir kitleye gösterir ve o anlık etkileşim güzelse keşfete çıkarsın. Ama eğer pasif hesaplarla dolu bir hesabın var ise o anda paylaştığın gönderi aktif kişilere gösterilmediğinden dolayı, yeterli etkileşim alamadığından keşfete çıkmıyor ve hesap yavaş yavaş çöpe dönüyor dedi. Ben o yüzden mavi tikli hesapları alıyordum çünkü daha fazla kişiye gönderileri ulaşıyor diyordu. Instagram'da aynı mantıkla ilerliyor dedi."
Bunun üzerine eski sayfa ile vakit kaybetmeden hemen kullanıcı adını değiştirip, 14 gün sonra aynı kullanıcı adı ile hesap açtım. Eski hesabın hikayesinde yeni hesabı etiketledim ve eskiden beri takip edenleri yeni hesaba aldım. Lokasyon olarak ekleme ve etiketleri de kullanarak hergün 2-3 gönderi attım. Şuanda hesap diğer hesaptan daha fazla keşfet ve etkileşim alıyor ve daha çok keşfete çıkmakta.
Yani kısacası çekiliş, takipçi ve beğeni almak yerine organik büyütmek daha iyi. Sizinle aynı sektörde olanların hikayesine reklam vermeniz daha mantıklı. Evet az takipçi geliyor ama sayfa daha iyi büyüyor. Websitelerinde nasıl zararlı backlink gelince sıralama kaybediyorsa, hesaba pasif takipçi doldukça hesapta geriliyor. Artık yeni hesapta bot ve kullanılmayan takipçileri de çıkartıp düzgün ve temiz hesap olarak devam edeceğim.