T13R adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Aslında pek hayal sayılmaz peeing to peeing - super peeing muhabbeti ancak düşündüğüm sistemde yine merkez bir sunucu oluyor bağlantı geçmese bile dns server gibi sorguların hangi ip adreslerine gitmesi gerektiğini söylücek bir sunucu yapısı ile chat tarzı sistemler tüm yük client a yüklenerek yapılabilinir. (duble bind port to connect) tabii ben işin chat ve sohbet kısmı için düşünüyorum sosyal medya tarafında ne olur bilemem. Bu sistemde söyle bir mantık da doğuyor uzaklık farkı ping i etikilicek ve ms problemleri yaşanıcak yani şuanki altyapı ile çok olumsuz sonuçlanabilecek bir teknoloji (sadece tahmin ve düşüncelerim)
Sosyal medya ve benzer altyapıların veri işleme biçimleri değişeceği gözüküyor bu durumda.

OzerSengezer adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Aslında şimdi pazar günü Barış Özcan bu konuyu anlatınca insanların aklına düştü ama şöyle bi durum var; bu konuyu peer-to-peer ile açıklamak yanlış olur. 90'larda ve 2000'li yılların başında bilgisayar ile uğraşan uzmanlar beni anlayacaktır, aslına bakarsan network teknolojisi olarak peer-to-peer konusu hiç bırakılmadı. Hatta yeni nesilin bilmediği konu fax/modem cihazların nasıl çalıştığı çünkü adsl ile birlikte hayatımıza router kavramı girdi ve zamanla router denilen cihazlar modem gibi görülmeye başlandı.
Eski sistemde, router öncesi dönemde yine 140' lı hatları hatırlayanlar olacaktır, servis sağlayıcısına direk bağlanıp internete çıkardık. Hatta ilk msn versiyonlarında iletişim peer-to-peer şeklindeydi. Yani insanlar birebir bilgisayarlarını fax/modem'ler üzerinden konuşturabilirlerdi ve uzmanlar bu konuda güzel güvenlik önemleri geliştiriyorlardı.
Şimdi Web 3.0 konusunun getirdiği yeniliği peer-to-peer gibi anlatmış ama o iş öyle değil yani paribunun reklamını yapabilmek için eksik bi şekilde yaklaşmış konuya ama olsun her konuda fikri var adamın, insanları para için güzel ateşliyor yani; neyse konuya dönelim; zaten eskiden telefon hatları sadece aktarım amacıyla kullanılırdı; osi katmanlarında sinyal kodlama işleri vs yapılırdı. Yani peer-to-peer işinin babası zaten yıllarca yapıldı. Bilgisayarlar, insanlar direk birbirlerine özel olarak bağlanabiliyorlardı. Özellikle günümüzde yeni versiyonlarını gördüğümüz uygulama katmanı şifrelemeleri ile güvenli iletişim kurmak mümkün oluyordu.
Şimdi bu web 3.0 peer-to-peer getirmeyecek fakat router'lar üzerinden peer-to-peer benzeri bi iletişim şansı sunacak; her şeyden öte içerikler değişecek, çünkü 5g ve sonrası nesil data aktarımı ile aktarılabilir kaynaklar artacak.
İnsanlar çok rahat bi şekilde çok büyük veriler içeren uygulamalarda hareket edebilecek.
Extra olarak blockchain algoritmaları ile birleştirilerek herkes hem server hem client olacak, böylece merkezi bir bağlantı olmadan adresleme yapılabilecek.
IoT yükselecek, yani artık arabamızda yolculuk ederken evde yemekte pişirebilicez ve kafede otururken tatil köyünde canlı bi gezintiye çıkabilicez (ya da herhangi bi yerde).
Aktarılan veri miktarı çok büyük olanaklar sağlayabileceği için karşımızdaki ile 1080p ile değil 3d ve 4k-8k çözünürlükle yanyanaymış gibi konuşuabilicez.
ve daha bi çok şey daha olacak, yeterince uzun yazdım zaten daha fazla kafa ütülemiyim
Ama henüz daha 90'ların başında dünyada belirlenen standartların üzerine çokta çıkılmış değil, en azından iletişim katmanları halen daha olduğu yerde saymakta. IpV6 konusu bile halen daha oturmuş değil.
Gelişen tamamen aktarım kapasitesi ve içerik çeşitliliği ile üst katmanlarda uygulama farklılıkları ama iletişim halen daha elektrik sinyallerinin kodlanması halinde ve aynı kodlama teknikleriyle.
Yazınıza ziyadesiyle katılıyorum. Bu değişim muhtemelen büyük verilerin artık merkezi sistemler tarafından tek başına işlenebilir olmadığından, bu yükü bir nevi dağıtmak istiyorlar. Aslında kullandığımız her elektronik cihaz bunların başında bilgisayarlar birer cloud ve blockchain hizmetkadır olmaya başlayacak.