Doğru şeyler yazsanız'da bu olayın direk sorumlu vatandaş diyemezsiniz.
Devlet vatandaşını yönlendirmesi gerekiyor. Hiç bir ülkede kendi kendine çalışkan bir toplum oluşturalım diye bir algı oluşmaz.
Temelden aileden geçmişten gelen alışkanlıklar ve yönlendirme ile bu tarz toplumlar oluşur.
Bugün bozulan toplum ve ahlak yapısını devletin onarması bugün başlasa 20 sene sürer.
Eğitim sistemi iyi olur. Vatandaşına gereken değeri verir. Adaletli ortam sağlarsan. Adam emeğinin karşılığını alacağı için çalışır. Ve çoluk çocuğuna'da aynı yoldan yürütür , öyle yetiştirir bu şekilde çalışkan ahlaklı bir toplum ortaya çıkar.
İnsanların huyu suyu karakterini sonradan değiştirmek zordur. Bu yüzden uzun vadeli planlama ile yapılmalı.
25-30 Yaşına kadar okumuş kendini eğitmiş birisi 3000 TL maaş alıyorsa elbette iş beğenmez.
+ diğer konu ise herkes üniversite okumak zorunda değildir. Bu insanlar üniversite okumasaydı , 18 - 20 yaşında gidecek sanayide orada burada çalışıp 30 yaşına kadar elle tutulur bir mesleği ve elinde parası olacaktır.
Devletin hatalı planlaması yüzünden ihtiyacımız olan iş gücünün üstünde mezun veriliyor. Gereksiz şekilde üniversite sayısı fazla. Gerektiği kadar üniversite mezunu olmalı.
Bir nevi devlet kendi ayağına sıkıyor. Üniversite okuyan kişi kalkıp araba tamircisi yada bimde çalışmayı kabul etmez . Etse'de sürekli isyan eder.
Eğer üniversite sayısı şuankinin yarısı kadar olmuş olsaydı. Sağda solda asgari ücretle çalışmak yerine , bu universite okumayan kişiler ufak yaşından itibaren bir yerlerde çalışıp bir yerlere gelmiş ekonomiye katkı sağlamış bireyler olacaklardı. Ve universite okudum iş bulamıyorum denmeyecekti. Belki bir çoğu kendi işyerini dükkanını açacaktı.
Hem ekonomiye faydası olacaktı hemde işsizlik oranı normalden daha az olacaktı.