2017 yılında eşimin Azerbaycan vatandaşı olması nedeniyle Azarbaycan`a yerleştim. Yerleşmemin ekonomik bir nedeni yoktu sadece Azerbaycan Türk kültürünü kendime daha yakın bulduğum için yerleştim. Bugün Türkiye`ye dönsem yine aynı ekonomik durumda olurum çünkü online olarak ve büyük oranda yurt dışı müşterilere hizmet veriyorum.
Bize ne abi bunu neden anlatıyorsun diyor olabilirsiniz. Hemen açıklayayım. Sosyal medyada birçok x ülkede yaşayan Türkler grupları vardır. Son 3 aydır bu gruplarda tek bir paylaşım aldı başını yürüdü. Abi x ülkede çalışmak istiyorum nasıl Türkiye`den kaçıp oraya gelirim. Soruyorsun
+ neden kaçmak istiyorsun?
- Abi, ekonomi çok kötü,
+ Kardeşim yurt dışında yaşamak zordur hiç mi iş bulma imkanın yok.
- Abi aylardır arıyon kimse iş vermiyor.
+ Peki kardeşim yardımcı olmaya çalışayım. Ne iş yaparsın ?
- Abi ne iş olsa yaparım
+ Kardeşim kendini hangi alanlarda eğittin. Hangi meslek sanatında uzmanlığın var. Onu söyle.
- Abi özel durumlardan dolayı kendimi geliştiremedim.
+ Kardeşim kaç yaşındasın?
- 26 yaşındayım abi.
+ Kardeşim 26 senenin 10 senesini çocukluk say, 16 senedir hiç mi kendine birşey katmadın?
- Ya abi işte, felan mmmm, filan mmm
+ Kardeşim kusura bakma, yeteneği olmayan adama sadece Türkiye`de değil hiç bir yerde iş vermiyorlar.
- Allah senin belanı versin. ****** evladı zaten parayı siz kaçırdınız ülkeden. ***** ***** ***** ***** Senin gibi ontanesini cebimden çıkarırım aslan parçası **** *** *****
Hepimizin kafasında bir şekil olturmuş ülkece. İktidarda olan 5-10 adam ülkeyi zenginleştirecek veya ülkeyi yoksullaştıracak. "Hiç bir parti mensubu veya taraftarı değilim." Arkadaşlar, ülke dediğin yapı hepimiziz, evet yöneticilerin bazı yetkileri büüyük çapta etkiler yapabilir fakat, halkı cahil, eğitimsiz, kendini geliştirmemiş insanlardan oluşan bir ülkenin yönetimine sultan süleymanı geçirsen yine birşey yapamaz. Anca var olanları satıp savuşturup bir süre durumu idare eder.
Bir kısı döngü söz konusu. Herkes karnını doyurmanın derdinden ülkeyi geliştirmeyü düşünmüyor. Ülkesine hizmet etmeyi düşünmeyen insanlar kendini geliştirmiyor. Kendini geliştirmeyen insanlar iş üüretemeyip aç kalıyor. Aç kalan insanlar coğrafyayı kaderi yönetimi suçlayıp karın doyurma derdine düşüyor. Sonra tekrar tekrar aynı kısır döngü.
Başlıktaki sorunun cevabı. Ülkenin sen olduğunun bilincine varırsan. Ülkenden kaçmana gerek kalmaz. Nasıl bir iş kurulurken 4-5 yıl sancılı bir süreç oluyorsa, ülkeyi geliştirmeye yönlendirmekte 5-10 yıl sürer. Bu sürenin sonunda ülkende gelişir sende rahat yaşarsın. Tüm sorumluluk halkında değil yönetiminde. Hepimiz sorumluyuz. Ben yurt dışında yaşamama rağmen bilinçli olarak Türk Bankaları üzerinden işlem yapıp vergimi hala Türkiye,ye ödüyorum. Her beraber ülkeninde vatanında biz olduğunu kavramazsak, kendimizi geliştirmenin ülkeyi geliştirmek olduğunu anlarsak. İşte o zaman refaha ereriz.