Şöyle ki e-ihracat o kadar da kolay bir mevzu değil.
Kullanıcılar bir ürün alırken bile firma profilini detaylı araştırıyor. Güven duygusunu sağlayana kadar sipariş vermiyorlar.
Kaldı ki bunu palet, konteyner, tır bazında ticaretini çevirmek için çok iyi bir firma profilinizin olması lazım.
Alibaba üzerinden yapabilirsiniz. Mağaza ücretleri biraz pahalı olsa da online b2b ticareti şüpheziz bu platformda dönüyor.
Çalıştığım firma ile en son zuchex fuarına katıldık. Orada izlediğim kadar en kötü firma 200k $ ciro yaptı. Biz ise çoğu 40-50 kişilik çalışan firmaların 2 yıllık cirosunu 4 günde yaptık.
Önemli olan burada ürün ve firma profili oldu. Eğer bunlara çok güveniyorsanız alibaba üzerinden e-ihracata ilk adımları atabilirsiniz.
Bende kendi ürettiğim ürünler için yakın zamanda alibaba mağazamı açacağım.
Başka bir tüyo daha vereyim. Devletin başlattığı bir proje ile e-ihracat nispeten destekleniyor.
Müşavire Danışın oluşumu sayesinde x bir ülkede bulunan Türk Konsolosluğu ile ticket yöntemi ile iletişime geçiyorsunuz.
GTİP kodunu iletip o gtip koduyla İTHALAT yapmış firmaların listesini alabiliyorsunuz. Hedef ülke ile ilgili çok güzel info veren bir sistem tavsiye ederim.
Ben Azerbaycan'a focuslanmış durumdayım. Bakalım ilerleyen günlerde neler olacak.
Konuyla ilgili uzman arkadaşlarda bir şeyler yazalarsa
bende istifade etmek isterim.
Merhabalar. Evet kolay olduğunu iddia eden yoktur diye düşünüyorum

Şahsi düşüncem işin güven kısmı halledilebilir. E-İhracat diyoruz ama siparişe kadar internetin üzerinden dönmesine gerek yok. Benim mantığıma göre örnek sadece Gürcistan gezisine çıkıp ordaki firmaları teker teker dolaşıp teklif yapmaktansa Türkiye'de oturduğunuz yerden Gürcistan'da 4-5 firma ile anlaşılır, Gürcistan'a gidilir ve yüz yüze güven de verilir, satışta yapılır. Benim nazarım da bu da e-ihracat. Zaman,para,enerji hepsinden çok çok ciddi tasarruf etmiş oluyorsunuz.
Alibaba premium member bedelinin %80'i devlet tarafından karşılanıyor diye bilyorum. Tradeatlas ve bir kaç site için daha geçerli bu. Bi ara hesaplamıştım cüzi bi rakama denk geliyordu diye hatırlıyorum 4-5k gibi. Bazıları bulunmaz nimet diyor, bazıları tokatçıdan, boş adamdan geçilmiyor, numune avcıları veya düşük miktarda mal alıyor herkes diyor. Sanırım üründen ürüne değişiyor bi denemek lazım.
Müşavire Danışın uygulaması gerçekten güzel evet. Bir çok konuda yardımcı olan müşavirlikler var. Ama bazı bölgelerin müşavirlikleri çok ilgisiz veya başımdan göndereyim de ne yaparsa yapsın modunda takılıyorlar.
Bazı bölgelerin ithalatçı firma dataları çok temizken bazıları 2015-2016 dataları veriyor. ( %90'ıyla konuştum )
Azerbaycan'a focuslanmanız çok güzel hatta size özelden bi teklif ettim.
Yorumunuz için teşekkür ediyor, bol kazançlar diliyorum.
Bende aynı şekilde uzman arkadaşlar yazarsa yararlanmak isterim.