1) Genç arkadaşlar mevzuat hakkında bilgi sahibi olmadıkları için şirketlerin neden askerliğini yapmış eleman istediklerini anlamıyorlar. Bunun nedeni bir çalışan askere gidiyorum bahanesi ile tazminatını alarak işten istediğini zaman ayrılabilir. Ayrıca işçi askerden döndüğünde de eski işyerine işe alınma dilekçesi verebilir ve işyeri askerden dönen işçiyi ya 2 ay içinde işe alır ya da 3 aylık maaş kadar daha tazminat vermek zorundadır. Yani şirketler çok önemli kilit bir adam değilse askerliğini yapmamış erkekleri işe alıp bu yükümlülüklerin altına girmek istemezler. Mesela kadınlar için böyle bir şart yoktur.

2) Gerçekten kıymetli bir ünivetsitenin gözde bir bölümünü kazandığınızda, yani akademik başarınız yüksekse hem okul, hem de bir çok kurum öğrencilere burs vermek için yarışıyor. Ama kusura bakmayın değerli kardeşlerim akademik başarınız kısıtlı ise ortalama bir üniversitenin ortalama bölümleri için burs veren bulmak zor oluyor. Hele hele ailenin çevresi de kısıtlıysa ciddi bir burs bulmak tamamen şansa kalıyor. Ki bence eğer ruhsat veren bir bölüm değilse ortalama bir üniversitenin ortalama bölümünde zaman öldürmektense bir sektör seçip direk çalışma hayatına girmek hayatta başarılı olmak için daha doğru bir adımdır. Çünkü top hukuk mühendislik gibi diplomasız yapılamayan bölümler dışında üniversite okumanın çalışma hayatında pek bir artısı olmuyor tersine 4 sene eksik deneyimle sektöre giriliyor.

3) 2000 krizinde üniversitedeydim. Hem çalışıp hem okuyordum. Ve 2001'de işten atıldım. Kiramı, kredi kartımı, faturalarımı ödeyemedim. Evi kapatıp borçla harçla baba evine dönmek zorunda kaldım. 3 sene mesleğimi herşeyi bırakıp aile işinde çalıştım, okula sadece sınavlara girmek için gittim. 3 sene kazandığım para ile temerrüde giren kredi kartı borcumu, harç öğrenim kredilerimi, icraya düşen faturalarımı ödedim. Borçları bitirince askere gittim döndüm ve hayata yeniden başladım. Yani bu ülkede ekonomik sıkıntı çeken, zorluk çeken ilk öğrenciler değilsiniz. Son da olmayacaksınız. Herşey gelip geçer. Moralinizi bozmayın ve bu dönemde elinizden geldiğince çok çalışıp az harcayın.