Herkese iyi pazarlar,
Bir güneş paneli sistemi alıp, iki üç odayı elektirikli soba ile ısıtabilir miyiz? Solar işi yapan arkadaşlar bu konuda ne der acaba?
Müstakil ev için mantıklı bir çözüm olur mu?
Merhabalar hocam,
Benim açıkçası çok fazla bir bilgim yok ama babam İstanbul Esenyurtta bu işi yaptı ve şuan hala kullanıyor. Sohbet ederken konuştuğumuz kadarı ile aktarayım durumu;
Güneş panellerini ilk aldığında 4 tane güneş paneli vardı ve evimiz 1. kat olduğu için dikey olarak konumlandırıyordu, hali ile fazla verim alamadı. Sonra en üst katta oturan komşu ile anlaşıp 6 panel daha aldı ve sonradan yine almadıysa toplam 10 paneli evin çatısına kurdu (belki daha fazladır). Sonradan panellerden gelen elektriği depolayacak 4 büyük akü aldı. Bu gelen elektriğin voltajını düzenleyen bir zımbırtı (adını bilmiyorum) aldı. İsmi inverter olabilir tam bilmiyorum buna benzer 2 tane panel gibi bişi var. Yani toplamda 30K TL civarında bir yatırımı oldu bu işe. Yaklaşık 2 hafta önce İstanbul'a gittiğimizde bu yatırıma değdi mi diye konuştuk.
Yazın güneşli günlerde gün boyu buzdolabı, 2 kere çamaşır ve 1 bulaşık makinesi, televizyon kullanıyor. Aynı zamanda akşamları da depolanan elektrikten salonun 5metrelik led aydınlatması, televizyon, şarj cihazları felan çalışabiliyor. Güneşli olmayan günlerde ise genelde sadece 1 kere ya çamaşır ya bulaşık makinesi çalıştırıyorlar akşam ki rutin hep devam ediyor. Kış aylarında ise genellikle gündüz kullanıp akşamları şebekeden kullanıyorlar. Yaz aylarında en fazla 50 tl elektrik faturası ödediler, fatura çıkmadığı 1-2 ayda oluyormuş. Kışında genelde 80-100 olabiliyormuş nadiren.
Tüm bunlara özet olarak İstanbul gibi bir yerde böyle bir yatırımdan babamın kâr edebilmesi için bu sistemi 10 yıl veya daha fazla kullanması gerekiyor. Benim kişisel olarak yaptığım hesaba göre bu sistemin elektronik ömrünün dolacağı için aslında pek kâr edilemeyecek. Ama köylük alanlarda, antalya gibi genelde sıcak olan bölgelerde değerlendirilebilir güzel bir fikir.
Sormak istedikleriniz varsa bildiğim kadarı ile cevaplarım