Şu zırvalıkları bırakın artık.
Cerrahi maske seni virüsten korumak için değil başkalarını senin nefesinden korumak için taktırılıyor.
Elbette cerrahi maske alınan virüsü çok az miktarda filtreler.
Cerrahi maske kişinin ağzından çıkan havanın yayılma mesafesini kısaltır.
Cerrahi maskenin amacı herkese zorunlu şekilde taktırarak kişilerin virüs yayma yarı çaplarını düşürmektir.
İnsanların virüs yayma yarı çapları düşerse hastalığın yayılma hızı düşer ve sağlık sistemi üzerindeki baskı hafifler.
Cerrahi maske 3-4 metre olan virüs yayma yarıçapını 50cm e düşürür.
Ortama yayılan virüs miktarını azaltır, bulaşan insanlara daha çok virüs bulaşırsa hastalık daha ağır ve hızlı ilerler az sayıda virüs bulaşırsa hastalık hafif ilerler ya da kişi hastalanmaz bile.
Saçma sapan bilime istatistiğe aykırı bilgisiz fikir üretmeyi kesin artık.
Maske kişiyi virüsten korumak için değil, toplumu kişinin kendisinden korumak içindir.
Kimin hasta olduğunu kimin hasta olmadığını bilmediğimiz için herkese maske zorunluluğu getiriliyor.
İçki içip sarhoş olmadan çok dikkatli şekilde araba kullanan bir sürü insan var, ama kim dikkatli kullanır kim kaza yapar bilemeyeceğimiz için alkollü araç kullanmak tamamen yasaktır.
Yollarda yerine göre dikkatli şekilde aşırı hız yapıp kaza yapmadan ulaşım sağlayan bir çok sürücü var ama 90km üzeri yasak.
Çünkü kim dikkatli hız yapıyor kim dikkatsiz hız yapıyor takip edilemeyeceği için hız sınırlaması var.
Neden alkollü araç kullanmak ya da hız yapmak yasak?
Çünkü YAŞAM HAKKI ulaşım hakkından çok daha önemlidir ve çekirdek hakları korumak için diğer haklar sınırlandırılabilir.
Sizin maskesiz aşısız yaşama hakkınızdan çok daha önemlidir toplumdaki bir salgını kontrol altında tutup yaşam kurtarmak.
Kimse kafanıza silah dayayıp size aşı yapmıyor ya da döve döve maske taktırmıyor.
Ama kamusal alana girecekseniz, toplum içine girecekseniz o maskeyi takacaksınız, sizin keyfi özgürlükleriniz toplum sağlığından kıymetli değil.
Fikir özgürlüğüne inanıyorum ama bilgisiz cahil adamların hiç bir bilimsel veriye dayanmayan fikirlerini açıklama özgürlüklerine inanmıyorum.
Bu aşı karşıtlığı artık ahmakça bir siyasi harekete dönüşmeye başladı.
Komplo Partisi üyesi bir sürü cahil adam var dünyada.
Şu aşı karşıtlarının zırva fikirlerine cezai yaptırım getirilmesi lazım.
Neymiş insan hakları varmış.
Çekirdek insan hakları dışındaki tüm haklar afette, salgında, savaşta rafa kaldırılır.
Birileri maske takmak istemiyor diye toplum sağlığı riske atılamaz.
Maske takmak istemeyen evinde oturur okula işe gitmez.
Kamusal alanlar babanızın malı değil, kamusal alanlarda sınırsız kuralsız takılma diye bir insan hakkı yok.
Bana mı cahil dediniz bilmiyorum ama ben akademisyenim kaynaksız konuşmam. Buyrun maskelerin çöp olduğunu kanıtlayan makaleyi bırakıyorum buraya.
https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-6817