Eğer uygulaman bir üyelik, login, sisteme giriş verisi tutacaksa, sen tutmak istiyorsan, uygulamanın kurulduğu telefonun dışında bir yerde herhangi bir veri tutman gerekiyorsa vesaire vesaire... uygulamanın BİRYERLE habeerleşmesi gerekir. O BİRYER bu verileri alır ve kaydeder. mesela database'e kaydeder. sen orada bir yönetim panelinden bu verilere bakarsın, değiştirirsin...vb... eğer uygulama ekrana "telefon haricinde biryerden" bilgi alıp gösterecekse, mesela o verileri sen sağlayacaksan, o zaman yine "biryerle" haberleşmesi gerekir. işte o biryer senin web siten, daha doğrusu websiten altında bu haberleşmeyi sağlayan kodların olduğu bölüm. bu siteyi (veya sana ait olan sunucuyu) belirlemek için, ona erişmek için de bir domain adının olması gerekir ki uygulaman senin siteni veya sunucunu bulabilsin. Tabii teknik olarak bunun kalsik anlamda bir web sitesi olması da gerekmez... mesela kendi sunucunda sadece haberleşmeyi sağlayan bir progam da çalıştırabilirsin.

Ama playstore ve appstore, özellikle de apple appstore uygulamaları onaylayıp yayınlamak için senin *********** olmadığını, düzgün iş yaptığını bilmek istiyor. o sebeğle uygulamanın tanıtımını yaptığın bir web sitesi olmasını da isterler herhalde. apple bu konuda özellikle titiz davranıyor. playstore uygulamanın kendisine ait websitesi varmı yokmu baklmadan kolayca onaylıyor olabilir, amin değilim. Ama eğer bu uygulama ödeme alacaksa herşeyin öncesinde tanıtım sitesini yapmanı şiddetle tavsiye ederim.

Firebase bir uygulama geliştirme platformu. daha kolay program geliştirip tüm mağazalara koymanı sağlıyor. eğer firebase (ve benzerlerini) kullanmazsan bir programlama dili ile ham android hem de ios için uygulamanı ayrı ayrı geliştirmen gerekiyor. Firebase hayatını kolaylaştırıyor. tabii karşılığında da para alıyor. Bunun yanında playstore ve appstore geliştiricisi olmak için google'a tek seferlik apple'a her sene para ödemen gerekiyor. (Firebase kullanırsan yine de ödemen gerekir mi bilemiyorum) En azından benim zamanımda öyleydi. google çok dert değilde apple baya baya pahalı olmuştur artık bu günlerde.

Özetle... Bir hosting'in veya ihtiyacına göre bir sunucun olacak
Uygulamana ait bir tanıtım web sayfan olacak, gerekiyorsa bir yönetim panelin olacak (sen yapacaksın)
bir domain'in olacak. hem kullanıcılar web sayfanı görebilecek, hem google ve apple sayfanı görebilecek, kim ve ne olduğunu bilecek
bu domain web sayfalarına yönlenmiş olacak.
uygulaman bu web sitesi ile haberleşecek (eğer gerekiyorsa)
Googleplay ve applestore developer üyeliğin olacak

şimdilik bu kadar. kolay gelsin diyor ve bol başarılar dililyorum.