Sanırım o şahsı biliyorum. Zamanında bende kendisine bir optimizasyon yaptırmıştım. Öyle alladılar pulladılar konu da. Dedim kesin iyi yapıyordur. Ama sonra baktım ki çok da matah bir şey değilmiş. Sadece popülizm üzerinden ekmek yiyormuş. Şikayet konusu falan da açmadım. Oturdum, araştırdım, sordum soruşturdum. Sıfırdan optimizeyi kendim yaptım ve o C skoru aldıysa ben de A skoru aldım. O gün bende Wp Rocket lisansı alıp hizmet vermeye başladım.

Ama kodlarına asla müdahale etmedim. Şu anda kullananlar dahi lisansın süresinin dolduğunu görüyor. Ama tabii bu kullanmaya engel değil. Ömür boyu kullanıyorsunuz. Hatta güncelleme dahi alıyor. Eğer güncelleme almıyorsa o c.racklanmıştır. Ve siteniz her an hac.klenebilir. Çünkü hem wp-config dosyasına hem de htaccess dosyasına erişimi var. Yapabileceklerini siz hayal edin.

Bir gün aynı arkadaşın başka eklentiden Wp Rocket e geçtiğini ve lisans süresinin sanırım 2030'a kadar uzatılmış olduğunu söyledi birisi. Wp Rocket eklentisinin lisans süresi 365 günden fazla olamaz. Her sene lisansı yenilemek gerekir. Ama yenilemeden de kullanabilirsiniz. Sırf müşteri vay bunun süresi dolmuş demesin diye böyle bir işe girişiliyor. Ha ama güncelleme almıyorsa zaten w.arezdir. Bu kadar kazanıp da eklenti lisansı alınmıyorsa çok yazık.

Şu anda aktif olarak bu işi yapmıyorum. Sebebi ise çok fazla zaman alması. Bir siteye bazen 1 gün boyunca uğraştığımı bilirim. Öyle eklentiyi kurup bırakınca olmuyor. Manuel ayarlar da gerekiyor illa ki. Böylesine bir işi de 100 TL'ye yapmak bana kusura bakmayın amelelik gibi geliyor. Çünkü bir süre sonra aldığınız paraya istinaden yaptığınız işe bakınca daha fazlasını hak edebileceğinizi düşünüp savsaklamaya başlıyorsunuz. Özenerek başladığınız iş artık yapsam da kurtulsam moduna geçiyor.

Müşterileri mağdur etmemek ve işi savsaklamamak adına şimdilik bu işi bıraktım. Arada sırada hatırlı müşterilerim yine geliyor ve hizmet veriyorum.

Not: İsmi lazım değil. Arkadaş kendisini biliyor O da Wp Rocket eklentisi dağıtıyor. Bir ara kendisinin yapamayıp ücreti iade ettiği bir site sahibi gelip siteyi bana yaptırdı. Ben çok bilgisi olduğunu sanmıyorum. Bilmiyorum acaba o da lisans süresi ile oynadı mı? Veya sadece sınırsız bir lisans alıyor da tüm sattığı kişilere aynı lisansı mı veriyor? Çünkü 100 kişiye satsanız ve onlar da en az 10 kişiye satsa 1000 lisans eder. Bir süre sonra eklenti sahibi duruma uyanıp lisansı dağıtıyorlar diye lisansı iptal edebilir. Öyle bir durum da siteler kapanmaz ama eklenti devre dışı kalır. Öyle bir mağduriyet oluşur ki anlatamam. Hizmet verilen müşteriler paralarını iade isteyebilir. İade istemese bile yeni lisans alıp dağıtsa arkadaş, tek tek tüm sitelere eklenti dosyası tamamen silinip yeni eklenti dosyasının atılması gerekir. Böyle bir durumda müşteriye ulaşacaksınız da ondan admin bilgisi isteyip eklentiyi tekrar yükleyeceksiniz.

Bu iş öyle herkesin yapacağı iş değil arkadaşlar. Ciddi bir araştırma ve bilgi gerekiyor. Wordpress kurmak gibi değil. 2 tik atayım parayı kapayım derseniz sorun yaşarsınız. Hele yedek almadan iş yaparsanız siteleri çökertirsiniz. Bir seferinde bir haber sitesinde sorun yaşadım ve eğer yedek almasaydım site patlayacaktı. Düşünün sadece sql dosyası 1 GB üzerinde. Çok kez test etmeniz gerekiyor. Mutlaka bir yeri patlar. Patlayan yeri tespit etmeniz lazım. CSS ve JS bilginizin olması lazım. Aksi halde işler zorlaşıyor.

Uzun yazdım yine ama kusura bakmayın