Doların neden artığından birçoğunuzun haberi yok. Faiz yükselince dolar neden düşer? Veya faiz düşünce dolar neden artar?
Artan şey doların değeri değil. Tam tersine dolar sabit ama TL nin değeri düşüyor.
Dolar karşısında herşeyin değeri sabit. Dolar karşısında; uero, sterlin, altın, gümüş, çay, şeker, yağ, domastes, biber, araba, motor, pc, telefon vs vs herşeyin değeri sabit.
Sadece TL herşeyin karşısında değer kaybediyor.

TL neden değer kaybediyor? Çünkü ithalat ve ihracat arasında cari açık var. Yani ülkeden yurtdışına para çıkışı, para girişinden daha çok oluyor. (Yıllık 50-60 Milyar dolarlık cari açık var)
Cari açık nasıl kapanır?
1- Yurtdışına daha fazla ihracat yapılması lazım.
2- Yurtdışından daha az ürün ithat edilmesi lazım
3- Turizm yoluyla döviz girişi
4- Ülkeye çeşitli yollarla girecek döviz (Ev/Arsa/Şirket/Kurum Satışı, Büyük holdinglerin ülkeye para getirerek yatırım yapması fabrika kurması vs vs. (Kredi notu düşük olan ülkelere kimse kolay kolay yatırım yapmaz.))

vs. vs.

Devlet burdaki seçeneklerden en kolayı olan 2. sini seçerek gümrük vergilerini ve ötv leri vs artırarak, ithalatı düşürüp ithalat ve ihracat rakamlarını dengelemeye çalışıyor. Tabii şuana kadar başaramadı. Bazen 4. seçeneğide seçiyor
Cari açığı kapatmanın başka yolları da var.

Yani sonuç olarak doları düşürmek için kişileri değiştirmenin çok önemi yok. Ülkenin ciddi bir ekonomik adımlar atması lazım. Ciddi şekilde üretim yapacak ve ihracat yapacak. Yoksa TL değer kaybetmeye devam eder.

Merkez Bankasının Faiz Artırımı veya Faiz Düşürmesiyle doların ne ilişkisi var?
Merkez bankası faiz yükseltirse doları olanlar paralarını TL ye çevirip Faize yatırıp Yüksek faizle gelir elde eder. Dolar düşer ama vade sonunda ciddi faizler ödemek zorunda kalır. Dolar neden düşer? Çünkü ülkeye para girişi olur. Paradan para kazanmak isteyen yabancı şirketler faize para yatırır, onlar ülkeye para getirdiği için ülkeye döviz girmiş olur.

Yani normalde faizin düşük olması gerekiyor. Çünkü hem de ticaretle uğraşanların sık sık bankalardan kredi çekmesi gerekebilir. Hem de bankalar faize para yatıranlara yüksek faiz ödememiş olur. Yani faizin yüksek olması ticareti yavaşlatır. Ev almak isteyen ev alamaz, araba almak isteyen araba alamaz veya başka şekillerde kredi çekmek isteyen faizler yüksek diye kredi çekmek istemez. vs vs. Faizleri yüksek tutarak enflasyonla mücadele edilmez. Faizlerin yüksek olması zaten enflasyonun yükseleceğini gösterir. Yani devletin faizleri düşük tutarak doları düşürmesi başarması lazım. Faizi yükseltmek demek. Yüksek faizle borç almak demek. Yüksek faizle borç alarak dolar düşürmenin bi önemi yok. O alınan borç geri ödenecek sonuçta.

Bazı arkadaşları görüyorum vay efendim neden merkez bankası faiz düşürüyormuşta bilmem neymiş. Kendini komik duruma sokuyor.

Benim dolarla ilgili tahminlerim nedir?
Muhtemelen haftaya merkez bankası az daha tekrar faiz düşürecek. Dolar yine yükselecek.
Dolar yıl sonuna kadar hızlı yükselecek.
Yılbaşında sonra daha yavaş yükselecek.
Yılbaşından sonra ülkeye ciddi yabancı yatırımlar gelirse dolar düşer. Ciddi yabancı yatırım gelmezse düşmez. Müneccimlik yapmanın anlamı yok. İlk 3 aylık süreçte ülkeye para girişi para çıkışından daha fazla olursa dolar düşer. Yani Ocak ayında örneğin; ülkeye 10 milyar dolar para girdi. 6 milyar dolar çıktı. 4 milyar dolar artıya geçti diyelim. Bu durumda dolar ocak ayında düşer. Yani TL değer kazanmış olur. Şubat ayında 8 milyar$ girdi 12 milyar$ çıktı bu durumda dolar çıkar. Yani TL değer kaybetmiş olur. vs vs.

Biraz uzun yazdım kusura bakmayın.