Merhabalar.
Yaklaşık olarak 3 yıldır bu sektörün (SEO) içindeyim.
Bu işlere başladığımda günlük aldığım 60 TL (yevmiye) ile başladım. Sabahtan akşama kadar araç temizliyordum sonra da bir kaç günlük paramla ilk sitemi açmıştım.
Tatil alanında açmıştım çünkü benim için çok idealdi.
Her neyse işlere başladım her gün yazı yazıyorum ama Seodan bir haberim. Siteye aylık 30 kişi falan anca giriyor onlar da bir şeye yaramıyor
O zamanlar Wmaracında takılıyorum SEOyu falan orada öğrenmeye başladım diyebilirim.
İlk açtığım sitede bana çöp backlink sattılar, tabii bilgim yok sadece linklere bakıyorum sonra da sitenin hitinin artmasını bekliyorum...
Hitlerde en ufak hareket olmadı. Bu sitede SEOnun temellerini attım, mantığını kavradım. Daha sonra nitche siteleri duydum başladım araştırmaya, o makale senin bu makale benim ne varsa okuyorum
Araştırma yaparken en son neden antik kentleri tanıtan bir site olmasın ki dedim başladım çalışmaya.
Yazarlardan izin aldım bilgileri %100 Doğru ve legal olarak yayınlıyorum ama siteye yine çok hit gelmiyor alan niş olduğu için kullanıcı sayısı da beklentimi karşılamaya yetmedi...
Tabii bu siteye yine bir ton saçma sapan harcama yaptım. Tanıtım yazıları, makaleler, backlinkler derken varımı yoğumu siteye verdim ve 1 yıl sonra elimde koca bir hiç ile siteyi bıraktım.
Sonra düşündüm neleri yanlış yaptım neleri eksik yaptım tek tek yazdım. Sonra B seviyesi İngilizce ile İngilizce içerikli bir site açtım. Genel bir alan ama daha çok psikoloji ve ilişki ağırlıklı olan bu sitede başarıyı yakalayabildim ve devam ediyorum.
Şimdi düşünüyorum. Ben bu işlere ilk adımımı attığımda insanlar bana para kazanma uğruna çöp backlinkler yerine kaliteli linkler verseydi belki de sitem gerçekten yükselecekti, ya da aldığım sözde SEO uyumlu makaleler yerine gerçekten emek verilmiş bir şeyler olsaydı ve hit kazansaydım şu anda ne olurdu?
1-) siteden kazandığım için sürekli müşterileri olurdum ve hem onlar hem ben kazanırdım.
2-) Müşteriye saçma sapan backlinkler satmak yerine hakkını vererek yapsalardı sitem yükselir hem ben hem de onlar kazanırdı.
3-) Ülkeye döviz sokabilirdim.
4-) bu projelerdeki kazançlar ile daha zor projelere adım atabilirdim

İşini layığı ile yapıp tek amacı para kazanmak olmayan kişileri bir kenara çekip kalan kişilere söylüyorum.
Siz 100 TL kazanmak için bir kişiye saçma sapan, hiç bir işe yaramayacak şeyler sattığınızds aslında kendi sermayenize zarar veriyorsunuz. O müşteri bir daha size gelmez ve belki elindeki son para ile bu işe girdiği için bunalım ile her şeyi bırakabilir.
Ama kaliteli bir iş yaparsanız o müşteri kazanır ve daha fazlasını almaya çalışır siz de tekrar para kazanırsınız.
Artık kendi meslektaşlarıma söylüyorum. İnsanların işlerine yaramayacak şeyleri satmaktan vazgeçin. Bana da bir sürü kişi geliyor SEOnun S sini bile bilmiyor her şeyi rahatça yapabilirim ama işine yaramayacak bir şeyi asla satmadım ve durumu güzelce izah ettim. Umarım hem alıcı hem satıcı biraz olsa ibret almıştır...