clogens adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Size cevap verme ihtiyacı duymazdım normalde ama siz kendinizi ne kadar da üstün olarak görüyorsunuz ben kimsenin ekmeğine karışmıyorum en azından. Sokaktaki ticareti bizde görüyoruz garibanın ekmeğine engel olmak ticareti düzenlemek ise sizin mükemmel bilincinize hayranım. Bu arada tanımadığınız bir insanla böyle bir üslup ile konuşmak herhalde sadece çocukluk olabilir diyeceğim de +15 yıllık üyesiniz çocuk da olmadığınıza göre bunun farklı adı olurda neyse yorumu cevaplamazsanız sevinirim tartışma seviyesi aşağılara düşüyor çünkü
Buraya gelip şu meslek gereksiz diye temelsiz fikirler öne sürüp sonra tanımadığım insanla nasıl konuşacağımı anlatamazsınız.
Seyyar satıcılar gariban falan değildir, kanuna karşı gelen, hukuksuz kanunsuz çalışan insanlardır.
Bilgisayar başında çalışıp sonra reel ticaret ile ilgili fikirler üretirseniz komik duruma düşersiniz.

1) Zabıtalar seyyar satıcılara gıcık oldukları için değil vergisini ödeyen esnafın haklarını savunmak için seyyar satışa izin vermez. Çünkü seyyar satıcılar bağkur vergi ödemediği için düşük maliyetle düşük fiyatla satış yaparak o bölgedeki esnafın işlerini çalar. Hem esnafa hem devlete zarar verir. Ayrıca esnafın tüm satışı ve hizmeti çeşitli sağlık ve ticaret kurallarına bağlıdır, seyyar satıcılar hiç bir kurala tabi değildir.

2) Seyyar satıcıların büyük çoğunluğu gariban falan değildir. Seyyar satıcılığı profesyonel olarak yapan, mafyalaşmış, kendi bölgelerinde çalışmaya kalkanları ya haraca bağlayan ya da şiddet uygulayarak kovalayan kanunsuz adamlardır. Seyyar satıcıları gariban olarak görmek fazla Türk filmi izlemekten kaynaklanıyor muhtemelen.

3) Seyyar satıcılar organize ve hukuksuz hareket ettiği için zabıtalar da işlerini küçük ekipler halinde değil kendini savunma önlemlerini alan büyük ekipler halinde hallediyorlar. Ülkenin kültürü mafyalaşmaya çok açık olduğu için seyyar satıcılar da organize seyyar satıcılar ile mücadele etmek için organize şekilde ve mafya gibi hareket ediyorlar.

4) Seyyar satıcılar vergi ödemedikleri için sen daha çok vergi ödersin. Seyyar satıcılar bağkur yatırmadıkları ve işsiz görünüp yeşil kart aldıkları için onlar hastalandıklarında hatsane masraflarını sen ödersin. Yani seyyar satıcılar devlete ve sana zarar verirler.

5) Zabıtalara seyyar satıcıları bıraksınlar dilenci kovalasınlar demek nasıl bir mantıktır bilmiyorum. Dilenciler kamu düzenine seyyar satıcılar kadar büyük bir tehdit oluşturmaz. Ama herhalde dilenciler sizi daha çok rahatsız ettikleri için sizin kafanızda onlara müdahale etmek lazım. Oysa senin gariban tanımına göre dilenciler seyyar satıcılardan da daha gariban bir kitle olmalı.

6) Polisin üzerinde bir çok gereksiz iş yükü varken, polis kendi işlerine zor yetişiyorken bir de polise kaldırımda masa sandalye saydırmak, fırınların temizliğini denetletmek, seyyar satıcı kovalatmak gibi işler yüklenmesini öneriyorsunuz. Bu ne polisin ne iş yaptığını ne zabıtanın ne iş yaptığını bilmemenizden kaynaklanıyor.

Konuya son sözümdür.
Zabıtalar kamu düzenini sağlamakla görevli bir kolluk gücüdür. Çok gerekli bir iş koludur.
İçlerinde kötü niyetliler ve işini eksik yapanlar işten el çektirilmeli ama zabıta çok gerekli bir iş koludur.
Bazı meslekler sevilmez.
Mesela zabıtalar sevilmez, gazeteciler sevilmez, trafik polisleri sevilmez...
Bu forumda beni de çok sevmezler, gazetecilik kökenli olduğum için kıvırmadan eleştiririm.
Çünkü bu meslekler insanların hatalarını yakalar, ifşa eder ve cezalandırır.
Ve çoğu bilinçsiz insan bu meslekleri yaparken kendi haklarını koruyan meslekler ile empati kurup onlara Allah Razı Olsun demez.
Ama hata yaptıkları için cezalandırılan adamlarla empati yapıp bu sevilmeyen meslekleri yapanlara beddua okur.