Anlamadığım bir diğer konu da şu,
Drone'ların kaçak uçuş yaptıklarını nasıl tespit ediyorlar? Diyelim drone'a kayıt yaptırmadım, veya yaptırdım, bir çeşit sinyal mi gönderiyor? Radar mı var ne var herkes cezalardan dert yanmış. 6-7 km ötede çekim yapıp drone'u geri çağırdığımda nasıl tespit sağlıyorlar çok merak ettim bu kısmı.
Eyvallah hocam sağolasın güzel bilgiler yine de, şu an TR için araştırıyorum. İzin kısmı gerçekten araştırdığım kadarıyla çok absürt şekilde ilerliyormuş. Dediğin gibi 15-20 günden önce bir çok kişi izin alamamış. Bizde biliyorsun müşteriye 20 gün sonrasına takvim vermek bazen çok zorlayıcı olabiliyor, bu kaçak çekim olayını da kim denetliyor onu bilmiyorum.
Sonuçta uyduya bağlanan cihazları kullanıyoruz.
Kendi kumanda konumu için bile cihazın minumum 8 uyduya bağlanması v.s gerekiyor =) sağlıklı bir uçuş yapabilmek için bu uyduları görmezse cihaz kalkmıyor.
Bazı 3. parti uygulamalar ile fakeGPS olayları mevcut. ama bu resmen bir kör uçuş. Yani araç bi tehlike anında nereye ineceği belli olmayabiliyor. Yada fakegps'in bölgesinde sıkıntı varsa uçuş esnasında araç donabiliyor. yada komple çakılabiliyor v.s v.s durumları söz konusu.
Çok ekstrem askeri bir bölge değil ise radarlık v.s bi duurmun yok ama çevrendeki binalarda bir sinyal kesici olması bile bazen bir çok şeye yetebiliyor. bir çok kazaya sebep olabiliyor.
Drone'u durdurmanın birden fazla yolu var Sinyal Blok ile ya sabit havada bekletebilir. Ya birden kesip komple yere çakabilir, yada komple sapıttırıp sağa sola gitmesini sağlayabilir.
Ki böyle şeyler izinli uçuşlarda bile başına gelebilir ama bunun da bi prosedürü var. yani bölge karakollarına ve zemin birliklerine haber vermen gerekiyor gibi.
Ben izin genelinde 1 günlük bi izin yerine bir blok kapatıyorum ve bunu bütçeye ekliyorum. sallıyorum sarıyer bölgesinde ayın 15'i ile 25'i arasında bir çekim gerçekleştireceğim diyorum. Böyle anca sağlıklı bir çekim yapabiliyor oluyoruz ne yazık ki. Ama cezalar ne yazık ki insanı üzen cinsten.