Merhaba çok güzel cevap vermişsiniz. Benim de adsense gelirlerim yok. Dediğiniz gibi bu ücreti en iyi ihtimalle hiç vermem ya da zaten şahıs şirketi olarak vereceğim miktar kadar veririm ama ben bu verilen hibenin geri alınmasının yanında bir de devleti kandırmanın cezası olarak bir ücret çıktığını duydum. Doğru mudur ve doğruysa ücreti ne kadardır onu henüz bulamadım. Cezası büyükse riske girmemek daha iyi sanki.
Zamanında başka bir yerde şu şekilde bir yazı yazmıştım aşağıdaki rakamlar ek olarak yukarıda söylediklerim.
eğer kazancın varsa ve bunu bildirmezsen,
%18 kdv
%15-35 arası gelir durumuna göre gelir vergisi
%10 usulsüzlük
faizler
%18kdv ve gelir vergisi kadar vergi ziyai cezası.
eğer size müfettiş gelirse hesaplarınızın dökümünü inceler eğer gideriniz varsa bunu gelir vergisinden düşer fakat müfettiş sizi yakaladığı için adamın işinde şüphe olup harcanınızı gider olarak yazmayabilir. anlaşma ile beraber giderleriniz düştükten sonra kalan tutarı yukarıdakine göre hesaplıyor, %18 + %20 + %10 + %10 %38 gibi bir ceza gelir. anlaşma ile beraber vergi ziyai cezası %80ne kadar indirim olabilir diğer vergilerde çok indirim olmasa faizde biraz daha indirim yapıyorlar diye biliyorum. bunların genç girişimcilikten faydalandıysanız, bunlarında geri ödemesi isteniyor. bir tane youtuber vardı ismi doa idi sanırım onun durumu bu. bu anlaşmayı kabul etmezseniz mahkemede işler daha da uzuyor.
şimdi siz daha önceden para kazandıysanız ve acaba beni de denetime alırlar mı diye düşünüyorsanız vergi dairesinden telefonla uzlaşma için randevu alıyorsunuz, müfettişleri durumu anlatıyorsunuz vergi ziyai alınmıyor, faizler yerine pişmanlık sebebiyle daha düşük bir oran uygulanıyor ve gider gösterdikleriniz daha itimat ediliyor, müfettişler sizi yakalarsa faturasız vs giderleriniz varsa belki kabul etmeyecek veya başka problem çıkacak fakat siz gönüllü olarak tebligat gelmeden giderseniz bu konuda anlayış gösterdiklerini duydum.
özet:
kazanç: 100.000tl
müfettiş sizi yakalarsa:
%18 kdv
%10 usulsüzlük
%20 gelir
faiz
%38 vergi ziyai (uzlaşma ile %80i siliniyor %8 diyelim.)
kabaca 100.000 kazanç 60.000 -80.000 tl gibi bir rakam
siz giderseniz,
%18 kdv
%10 usulsüzlük
%20 gelir
pişmanlık zammı
kabaca 40.000 - 60.000 arası birşey çıkar.
fakat burada sizin büyük dostunuz maliyetleriniz, bunu sakın unutmayın 100.000 kazanç 90.000 reklam maliyetine belgelerseniz 10.000tl üzerinden değerlendirilir tüm hesaplamalar. ve en önemlisi siz yakalanırsanız müfettiş ne derse o olur, siz giderseniz müfettiş bir nebze tolerans gösterip maliyetlerinizi düşebilir. konuyla ilgili aklınızdaki soru işaretleri için telefonla vergi dairesini arayıp bilgi alabilirsiniz. eğer aklınıza yatarsa gidip uzlaşma işin randevu alırsınız yada şansınızı denersiniz.
eğer adsense vs den ödeme geldiyse büyük ihtimalle müfettişlere gider, freelancer iş yapıyorsanız bir nebze şansınız var.