Forumda ve ilan sitelerinde açılan iş ilanlarına istinaden böyle bir konu açma gereksiniminde bulundum.

10 yıl civarı e-ticaret sektöründeyim son 6 yılım da yöneticilik ile geçti.
- İlk tavsiyem ürünlerinizi tanıyor ve sektörünüzde çok başarılı olabilirsiniz. E-Ticaret alanında ürünün önemi neredeyse 0'dır. İşe aldığınız kişi ürünün materyellerini bir kaç günde öğrenebilir.
- Siz mağazada x ürünü çok satarsınız internet üzerinde y ürünü çok gider. Aldığınız kişinin ne satacağına karışmayın sizden iyi biliyordur.
- Mağaza fiyatları ile internet fiyatları arasında uçurum olabiliyor. Sizin mağazadaki fiyatınız 100 tl'dir internette o ürünün ederi 40 TL olur. Sürekli kampanya geliştirmeniz gerekir.
- İnternete koyulan ürün koyar koymaz satmaz bunun Seo'su var pazarlaması var reklam yönetimi var. Mağaza açmak için 200 - 300k para harcayıp internete sadece eleman maaşı gideri yaparsanız batarsınız.
- E ticaret uzmanlarında gidip php c# .net asp vs gibi googleda yazılım dilleri nelerdir yazıp her gördüğünüzü ilanlara eklemeyin cidden komik oluyor. Ufak bir html - css bilgisi yeterli olacaktır o kadar dili bilen adam zaten kendi işini yapar yapamazsada birazdan söyleyeceğim maaşa çalışmaz.
- Üniversite mezunu diye ilan açmayın lise mezunu olup 4 - 5 yıl okumak yerine sadece bu işte kendini geliştirenler var (örn: ben). Zaten e-ticaret diye bir bölüm yok üniversitede 2 yıllık bi bölüm vardı sanırım okuyan kişilere lise dersi veriliyormuş bilginiz olsun.
- İş arayanlardaki en büyük yanlış hem e-ticaret sitesine bakıcam hem grafik tasarım yapıcam hem sosyal medya yöneticem bunları tek kişi yapamaz! Yok öyle bir şey hepsini tek kişi götürebilir tabi verilen maaş 3 - 5k değilse
- E-ticaret uzmanına kargo yaptırmayın Oraya buraya göndermeyin.
- Sabah 9 akşam 6 çalıştırmayın bırakın kafasına göre takılsın mümkünse işe gelmesin bile sizin yaptığınız işle bir ilgisi yok o alınacak kişinin. Burayı örneklendirmek isterim (eski çalıştığım firmada ilk işe girdiğimde dakikaya takılıyorlardı sabah 8.30 akşam 7 gibi bir mesai vardı. Girişimin 2. ayında mesai saatim kafama göreye geçti. Güveni kazandıktan sonra da haftada 1 gün falan firmaya muhabbete uğruyordum. Sebebi şudur işe gittiğim günlerdeki satış ile evden çalıştığım sürece gelen satış arasında %200 fark ediyordu.)
- Üstte yazdığım madde işi suistimal etmeyen karakteri olan kişiler için geçerlidir bazı karaktersiz insanlar bedavaya maaş almaya da çalışıyor. Kişiye güvenmeden üstteki maddeyi es geçin.
- Maaş skalanız işe başlangıcı 8k üstü olsun. Örneklendirmek istediğim en büyük konu ( eski çalıştığım firmada maaşım 3.5k idi. Ancak prim ile anlaştık ortalama 8 ile 15k arası gelirim oluyordu ekstra dışardan haftasonları olması şartı ile site kurma işi vs yapıyordum.) işi yeni kurduysanız girip iş hakkında eğitimleri alın eleman almayın. Kendim bu kadar yıllık tecrübeme rağmen daha 3 ay önce kendi sitemi kurup bişeyler satmaya başladım. Tutup tutmayacağını da bilmiyorum çünkü sermayem yok.

En büyük tavsiyem ise hazır kurulu firmalar iş yapmıyorsa kenara minimum 200 - 300k ayırın ki bi yerlere gelin. Sıfırdan girecek kişiler de batma riskini göze alsın. Ürünü siteye koydum 80 milyon insan var zaten günde 1000 tane sipariş gelir sabancı olurum diye bir dünya yok.

Şuanda bi firmada çalışıyorum maaşım 5k. kendi kurduğum işten gelir yükseldiği anda işi bırakıcam sizin için en büyük örnek bu olsun. 5k ile bırakın aile geçindirmeyi 1.5 ay sonra çocuğum doğacak doğum parasını bile çıkartamadık borçlardan dolayı. Bu tarz iş verenler sağolsun 10 - 15 gün içinde evsiz kalıcaz.

Tek meziyeti araba kullanmak olan taksicilerin aylık geliri 10k'yı geçiyor işlerinizi buna göre ayarlayın ki bişeyler değişsin bu ülkede artık.