antalya23 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Linç yiyeceğimi bile bile naçizane bir analiz yapıyım.

Yüksek kur yani değersiz TL yakın vadede olumsuz etkilerinin çok fazla olacağı aşikar. Fakat 90'lı yılların Çin'i değersiz para birimi politikası sayesinde bugün dünyaya meydan okur hale geldi.

Yani kabaca değersiz tl yatırımı çeker ve üretim maliyetlerinden ötürü yatırımcıların tercih ettiği bir ülke oluruz. ( İthal mallar araçlari telefonlar, bilgisayar vs gibi ürünler ise hiç olmadığı kadar pahalanır.) Kısa vadede halka yansıması gerçekten çok yıkıcı olur.

Tabi bu politika devlet politikasına döner ve iyi bir planlama olursa gelecek için ben çok karamsar değilim. Hayırlısı diyelim...
Ülkede üretim bilinci oturursa bu dediğin doğru ama ülke hala ithalata muhtaç iken bu döviz kuru ocak söndürür.

Örnek : Min elektrik faturası 300-500 tl Min doğalgaz faturası 1 bin tl Halk bunu ödeyemez.
İnşaat malzemelerindeki artıştan ötürü yeni binalar yapılmadığı için min kira 3000 TL
Gıda ürünleri %100 artmış durumda
Bu şartlarda halk bu enflasyon döviz ve döviz kuru ile mücadele edemez.

Çok iyi bir planlama ile zaruri giderler yataya bağlar ve ülke üretime geçerse 15 yılda eskisinden 1000 kat güçlü olunur.

1 Dolar bilmem kaç rus rublesi ama ruslar kendilerine yettiği için bu kriz onları etkilemiyor.