cümlenin başında kendisiyle çelişip sonrasında uzun uzun açıklama kasan birine de nadir rastlanılır, tebrikler öncelikle.
bak ne demişsin. " Hesap kitap yapacağına akıl sermayene yatırım yap, pozitif düşün, pozitif girişimler yap, ufkunu aç, her şey hesap kitapla olmuyor emin olabilirsin. "
akıl sermayesi dediğimiz nedir fikrin var mı? ben sana arkadaşın hayatından çok basit bir akıl sermayesi örneği koyayım.
eşi üniversiteyi bitirmiş ve kpss ye girip başarı elde edememiş. eğer söylediğin gibi " akıl sermayesine yatırım yap " düsturunu burada hayata geçirirsek, eşinin çok sıkı bir biçimde ders çalışıp akıl sermayesini artırarak sınava girmesi ve kazanması beklenmeli. eğer akıl sermayesinden netice istiyorsak, aklın bize gösterdiği yol bu olur çünkü. kendi geçimini zor sağlıyorken yeni bir ferdi daha besleme çabasına girmek, aklın getirisi değildir. akıl dediğimiz olgu her konuda mantıklı düşünmeyi, bu şekilde karar almayı öğütler çünkü. aklı kullanmak bu'dur. aklın yolu bir ise, buradaki doğru tercih de, şartlar müsait değilse önce şartları müsait hale getirecek hamleleri yapmaktır. bu hamlelerin en temeli de eşinin atanması. haliyle çok çalışıp kpss ye yeniden hazırlanması. akıl sermayesi bu'dur.
akıl sermayesine yatırım yap dedikten öncesinde " hesap kitap yapacağına " demek, başlı başına bir çelişkidir. çünkü akıl, hesap kitap işidir. yarını öngörme ve ona göre adım atma meselesidir.
bayılıyorsunuz her şeye din ve farklı soyut konular üzerinden yaklaşıp yorumlar getirmeye ancak hesap kitap ve aklın nasıl bir sonuç doğurduğunu en basit örneğiyle global sistemler üzerinden verelim.
facebook, instagram'ı alma kararı aldığında eminim ki şu anki noktasını hesaplayarak o yola çıkmıştı. o dönem sadece basit bir fotoğraf paylaşım uygulamasıyken şimdi insanların gelir kapısı halini aldı ve ulaştıkları kitle dolaylı dolaysız yoldan milyarlarcası. akıl ve hesap kitabın sonuçları bunlar.
değerlendirme yaparken soyut ve dini kavramlardan yola çıkmak yerine, hayattaki rasyonel gerçeklerden yola çıkıp ölçüp biçin her şeyi. ardından aldığınız riskleri bu rasyoneliteler ile kıyaslayıp attığınız adımların doğru olup olmadığını yeniden tartın.
zor sizlerle tartışmak, ben sıkılıyorum bi süre sonra. selametle.
Okudun ve anladın sanıyorsun dostum, dini kavram vs bir daha okumanı tavsiye ediyorum yazdıklarımı, bu kadar felsefe, dram, aksiyon falan yok bak yazdığım yazıda. Ben de yanlış yazmış olabilirim ama anlamadığını düşünüyorum. Daha yazdığım yazıya ilk cevabında çok sıkılıyorum, tartışmak zor sizlerle diyorsun, beni tanıdın hemen olayın bitti. Eşler birbirini tanıyamamış henüz sen beni bir mesajda tanıdın bravo, bizlerle tartışmak çok zor hakikaten. Facebook'tan Instagram'dan bahsediyorsun, neyi hesapladılar da çıktılar merak ediyorum. Üniversite odasında, garajda vs bunlar hesaplanamaz, taş atarsın hedefi bulur veya bulmaz. Herkesin o kadar kabiliyeti olmayabilir, yapabileceğimiz şeylere odaklanıp daha iyi noktalara gelebilme şansımız hep ama değil mi? Allah tarafından tepemize nurlar yağdı, oluk oluk para aktı yazmışım gibi konuşuyorsun, bak iyi oku ne demek istediğimi anlayacaksın.