Şu çok plancıların yazdıklarını okuyan da sanacak ki ülke tamamen sıfırlanmış bitmiş de hepimiz öldük bayıldık. Bütün dünyada yoksulluk zamanları olur, bu kadar negatif düşünce ile yaşamayın arkadaş, trafikte korna çalan tipler kesin bunlar, hep acelesi var, plana sadık kalacak da bilmem ne. Sonrası mağlum, hiçbir şey istediği gibi gitmediği zaman daha da çıldıracak. İstediğin kadar planlı hareket et, bu kadar negatif düşündüğün için işler asla istediğin gibi gitmeyecek sayın plancı, 30 yaşın altında olduğuna da eminim bu arkadaşların. Hesap kitap yapacağına akıl sermayene yatırım yap, pozitif düşün, pozitif girişimler yap, ufkunu aç, her şey hesap kitapla olmuyor emin olabilirsin.

Çocuk yapmaya korkuyorsan yapma hocam, doğmadan masrafı başlayacak, doğduktan sonra katlanarak artacak evet doğru, bunu göze alabilenler yapsın çocuk. Hiç maddi desteğin olmayabilir, aldığın para kendine yetmiyor olabilir, olabilir de olabilir, gerçekçi olmakta fayda var. Ama her şeyi düşünüp planlayacaksan baştan kaybettin zaten, 50 yaşına gelip akrabaların çocuklarını seversin. Bu zamanlarda fakir olan akrabaların o zamanlarda senden kat kat zenginleşebilir, tam tersi sen milyoner olursun onlar açlıktan kırılıyor olabilir. Ama 20 yılda topladıklarınıza baktığınızda emin ol fakir de olsa başka birini dünyaya katmış olur, bu fakir gider ülkeyi de yönetebilir.

Benim görüşüm de Allah yarattığının rızkına kefildir, kimse rızkını çuvalla sırtında taşımaz, her gün rızkın neyse onu yersin. Evlendim, 100 bin borcum vardı, kendi işyerimde işler durma noktasındaydı, düğün dernek derken 100-150 bin arası da borç vardı, takılar tokalar bir kısmını hallettik, büyük kısmı kaldı. Eşimi çalıştırmıyordum, önce zincir marketlerden birine girdi, sonra fabrikaya girdi, çalıştı. Kendi piskolojim epey bozuldu bu süreçte, ona farklı şeyler yapmak iyi gelmiş bile olabilir. Eşimi çalıştırmamak isteyen YOBAZ tayfadanım evet, bu düşüncemle de bir sıkıntım yok, annem hep ev hanımıydı, ne gördüysek onu göstermek istiyorum, cahilce de olsa. Eşimin çalışması inan ki hiçbir işe yaramadı, ev kirasına destek oldu anca.

En dibe indim, kumar da oynadım daha da borçlandım, ev kirası ödemek için evlilik yüzüklerimizi sattık, 1 gün bile kira geciktirmediğimiz halde, kontrat süresi dolunca ev sahibi ile %10 imzalı anlaşmam olduğu halde bana gelip %25 zam yapmaya kalktı. 1000 liraydı kiram 1250 olacak dedi, sözleşme var yapamazsın dedim, evden çık o zaman dedi, kanunlar haklar benden yana olduğu halde ******** arkadaşı biraz hırpaladım, 1100 yatırsam da beni evden çıkarmaya hakkı olmadığı halde sırf onun cebine para vermemek için şubatta kış ortasında babamdan para isteyip ev taşıdım, daha küçük bir ev, kirası 850 lira. 150 lira kar ettim üstelik sene atladı.

Evimizi değiştirdik, dükkanda işlerim açılmaya başladı, çocuk istedik, o evde olmadı bu evde nasip oldu, kızım olacağını öğrendim, eşim sigortalı olsun diye yanımda çalıştırmaya başladım, bağkur ödeme şansım yoktu, hamileliği süresince kazancım yetti arttı ve üstüne çokça borcumu da kapattım, işler iyiye gitti dükkanı daha iyi bir lokasyona taşıdık, tam doğum zamanı geldiğinde eşime kısa çalışma ödeneği çıktı, biliyorsunuz her ay devlet para yatırdı, kızımın masrafını geçtiğimiz aylara kadar görmedim bile, kendi kendine 20 aylık oldu şuan. Kızım 14 aylıkken 2. hamileliğini öğrendik, bu ay Allah nasip ederse dünyaya gelecek, elimize alacağımız bir de oğlumuz oluyor. Geçtiğimiz günlerde düzenli ödemelerim olduğu için esnaftan kredi başvurusu yaptım, sıfır fiat fiorino aldım, en ucuz araba olması umrumda değil, geniş ve aileme yetecek bir araç baktım, ödemekte zorluk çekeceğimi sanmıyorum, tabiki herşey tersine de dönebilir ama 2. hamilelik haberinden sonra işlerim daha da arttı diyebilirim. 3 yıl içerisinde eksi bilmem kaçlardan aylık geliri güzel olan bir insan haline geldim, nereden nereye diyebilecek bir hayat hikayem yok belki ama kendi hikayem oluştu bu süreçte.

Uzun uzun anlattım kusura bakmayın ama bu plancıların yazdıklarını okudukça bir gülme geliyor, hayat planlar yapacak kadar uzun değil ama öldüm bittim diyecek kadar da kısa değil diye düşünüyorum. En dibe indikten sonra çok güzel parlayacaksınız emin olabilirsiniz, kafanız çalışmaya, doğru adımlar atmaya daha yatkın oluyor insanlar düşünce. Geldiğim noktada hala borcum var, hala bir sürü ödemem var ama işler değişti. Allah herkesin gönlüne göre versin, rızıktır, kaderdir falan boş işler değil.