mersinstyle adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Detaylı yorumun için teşekkürler. Zaten jenerik türkçe com.tr domainlerden bahsediyorum. Eskiden dediğiniz olay vardı. Örneğin ben ilan.com.tr 'yi marka başvurusu ile alıp 1 yıl çalışıp siteyi bir yere getiriyorum. Sonra başka biri çıkıp bir başvuru yapıp ilan.com.tr 'yi sizden alabiliyor. Benzer bir durum daha önce başıma geldi.

Ancak bu durum artık geçerli değil. Nic.tr itirazları kabul etmiyor (İstiyorsanız itiraz@nic.tr adresine bir mail atın ve görün ve ya nic.tr canlı destekten sorun). Bu durumda ben bir com.tr domain aldığımda marka tescil ücretini ödemesem bile sorun olmuyor. Çünkü zaten itiraz edilecek bir kurum ortada yok.

TRABİS Faaliyete girdiğinde (2023 yılında faaliyete girmesi planlanıyor) tüm com.tr domainleri ilk gelen alır mantığıyla satışa çıkacak. Eğer senin elinde hepsiburada diye bir marka var ve hepsiburada.com.tr 'yi satın almamışsan bu senin sorunun haline dönüşecek. Muhtemelen öncesinde bir kaç aylık bir duyuru yapılacaktır. Gelin com.tr domainlerinizi alın yoksa biz satışa çıkartacağız diye.

Ek olarak diğer konuda hem fikirim. Domain gerçekten güzelse tescil ücretini ödemekte fayda var. Bu şekilde markasını tescil ettiğim 3-4 com.tr domainim zaten var.
Benim bahsetmek istediğim zaten marka itirazı ya da domaini alma konusu değil. Elinde marka tescili olan kurumun hukuksal olarak işlem başlatması ya da erişim engeli.

Marka haklarının korunması hukuksal bir süreç domain ile bağdaştırılması yanlış.

Ayrıca hepsiburada.com.tr'yi almamaları onların sorunu diye bir durum yok. Anlatmaya çalıştığım kayıt operatörünün değerlendirmesi ya da itiraz süreci değil. Mahkemede marka davası açılması.

Örneği yemeksepeti banabi için var mesela dava açtılar ve banabi.com.tr'nin içeriklerini mahkeme kararıyla kaldırttılar. Tescilleri bile daha sonraydı üstelik. Mahkemede avukatlar biz "tanınmış marka"yız banabi bizim ürünümuz diye savunma yapıyor.

O yüzden değerlendirme ve itiraz süreci keşke eskisi gibi odtü'de olsa diyecek noktaya geliyor insan.