ben şuan web sitesi üzerinden reklam geliri elde ediyorum. 2 yıldır şahıs işletmesi kurdum, ay sonu fatura kesiyorum. faturayı da brüt matrah üzerinden %15 stopaj ve 3/10 KDV tevkifatı şeklinde düzenliyorum. Türkiyede ofisi bulunan ve vergi kaydı olan bir şirkete kestiğim için bu şekilde düzenliyorum. Diyelim ki 100 TL gelir (matrah) oldu, fatura şöyle oluyor: Matrah 100 TL, Stopaj (%15) 15 TL KDV %18 18 TL, KDV Tevkifatı da 18*3/10=5,4 Tl ediyor.
Şirket benden kestiği 15 TL gelir vergisini (stopajı) ve 5,4 TL KDV'yi benim TC'mi bildirerek vergi dairesine yatırıyor. Ben şirketten 100 TL matrah olan kazanç için toplam 97.6 TL ödeme alıyorum.
Sonra ben her ay giderlerimi ve gelirlerimi işliyorum, beyan ediyorum. Aylık 4 lira da KDV ödemem çıkıyor. Yıl sonunda hesaplıyorum (12 ay boyunca yukarıdaki tutarda kazanç olduğu varsayımı ile) 100 lira kar etmişim. (Yıl bazında kar gelir-gider şeklinde hesaplanıyor) 100 lira için 15 TL vergi ödemem çıktı, ayrıca aylık 4 liradan yıllık 48 TL de KDV ödemem çıkıyor. Şirket benden aylık 15 TL, yıllık 180 TL vergi kesmiş, ben bu 180 TL'yi çıkan vergilerime mahsup ediyorum. 180-48-15=117 TL daha mahsup alacağım kalıyor. Tabii burada beyanname damga vergilerini, yıl boyunca vergilere binan faizleri vs hesaba katmadım. Kar kısmını da afaki 100 TL diye yazdım. Sonuç olarak, ben tüm vergilerimi benden kesilen %15 stopaj ile kapattım, aylık aldığım 12,6 TL kdv de cebimde kaldı... Burada işletme için yapılan giderleri (muhasebe ücreti, defter tasdiki, aylık beyanname damga vergilerini vs yazmadım.)
Ben eğer yeni düzenleme ile çeksem paramı, yıllık 1.200 matrah üzerinden hesaplandığında 180 TL kesinti olmuş olacak ve bana 1.020 TL kalmış olacak. Yukarıdaki gibi fatura keserek alırsam 1.171,2 TL almış olacağım. Yani kaba bir hesapla, bir aylık kazancım da cebimde kalacak...
Buradan varmak istediğim sonuç şu arkadaşlar; aylık 15-20 bin yazanıyorsanız işletme kurmak ve bol bol gider göstermek daha avantajlı. Ama 1-2k kazanç varsa, işletme ile vs hiç uğraşmadan, direkt %15 vergi kesintisi daha kazançlı. Yani kazanç çok ise işletme, kazanç düşük ise yeni sistem...