coder_1 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Farklı bir bakış açısıyla bakarsak ödeme sosyal ağ sağlayıcılarından gelmek zorunda değil gibi.
Örneğin;
Instagram'da fenomen olan Mehmet, Ayhan'dan ürün tanıtımı karşılığı para alıyor. Bu parayı da banka hesabına göndertip %15 oranında kesinti yaptıracak. Fenoman Mehmet'in instagram üzerinden elde ettiği bir gelir olmuş oluyor diğer çeşit instagram'ın kendisi fenomenlere para ödemiyor. Yani sadece sosyal ağ sağlayıcının para ödemesi ile kısıtlandırılırsa hedefe ulaşılamaz diye düşünüyorum.

Sosyal ağ platformu üzerinden elde edilen gelir tanımı aynı şekilde mobil uygulama paylaşım platformu üzerinden olarak geçmekte. Instagram fenomeni yaptığı reklamın ödemesini instagramdan değil bir şahıstan alıp bu kanundan yararlanabiliyorsa, mobil uygulamayı platform üzerinden paylaşan birisi farklı firmalardan veya şahıstan alınan reklamı uygulama içerisinde göstererek kazandığı gelirin de bu istisnaya girmesi gerekir diye düşünüyorum. Aynı kural youtube üzerinden video paylaşıp video aralarına bir firmadan veya şahıstan alınan reklamın yapılmasında da geçerli. Herkes adsense'den ödeme alacak diye bir kural yok gibi. Kural yapılan reklamın sosyal ağ platformu üzerinde veya uygulama platformu üzerinden yapılması.
Mesela sitenizin sosyal medyada bilmem kaç takipçisi olursa bu kanun kapsamına kendinizi sokabilirsiniz sanki. Örneğin her yeni postumu facebook ve pinterest gibi ortamlarda paylaştığımda sonuçta yaptığım iş aynı zamanda sosyal medya da içerik üretmek olacaktır. Örneğin ben içeriğimle pinterest'ten direkt olarak para kazanamam, bunu ancak buradan siteme gelecek sosyal takipçilerime reklam göstererek yapabilirim. Diğer taraftan siteme sosyal medya sayfalarımın butonlarını eklersem organik aramadan gelen ziyaretçileri de sosyal medya kitleme hedeflemiş olurum. Nihayetinde yaptığım web yayıncılığının esas faliyet odağını sosyal medyaya kaydırmış olur ve gelirimi bu faaliyetten elde etmiş olurum. Böylece yarın bir gün davalık olursam bu savımın aleyhinde teknik olarak delil üretilemeyeceğini düşünüyorum.