Merhaba,
Esas olarak otopark harcı eskiden de ödeniyordu. Ancak eski yönetmelikte şu vardı; "otopark yapmazsan, harç ödersin." Yeni yönetmelikte otoparkın parsel içerisinde mutlaka çözülmesi gerektiğini söylüyor. "Gerektiğinde araç asansörü yapın, iki kat fazla bodrum inin ama o otoparkı yapın", deniyor. Ancak birkaç istisna var. Ukome kararıyla otopark yapılamayacağına dair rapor alınması gibi. Sizin durumunuz da buna benzer bir durum sanırım.
Bu durumda; karayolu ile 1 km'den uzak olmamak şartıyla belediyenin otopark inşa etmesi gerekiyor. Bu otoparkta da tapudan şerh düşülerek sizin adınıza kayıt yaptırılacak. İlgili madde:
Alıntı
2) Otopark olarak gösterilen yapı ya da bağımsız bölüm ile bu otoparkı kullanacak olan yapı ya da bağımsız bölümlerin tapularında ayrı ayrı süresiz irtifak kurulması, tapu kütüğünün beyanlar hanelerinde bu konuda belirtme yapılması kaydıyla; 1000 metrelik yarıçap içinde kamulaştırmaya konu olmayan başka parselden ya da binadan veya binaların zorunlu olarak ayrılması gerekenler haricindeki müstakil otopark olarak ayrılmaya müsait olan bölümlerinden veyahut ticari otoparklardan karşılanır.
Alıntı
3) Otopark ihtiyacı, (1) ve (2) numaralı alt bentlere göre de karşılanamayan parsellerde, ilgili idarelerce, 12 nci maddede yer alan esaslar dâhilinde bedel alınmak suretiyle bölge otoparkından yer tahsis edilerek karşılanır."
Yani özetle benim bu maddeden anladığım; o otopark inşa edildiğinde size yer tahsis edilecek. Zaten edilmezse, yeni otopark yönetmeliği amacına ulaşmamış olur.
Komşularınız için "hem otopark inşa etmedi hem otopark harcı ödemedi" durumu varsa muhtemelen konuyu siz yanlış biliyorsunuzdur. Otopark harcını müteahhit firma ödemiştir, sözleşmeleri öyledir.
Ya da kentsel dönüşüm veya riskli yapı tespiti olduğu için ilgili belediye; hatalı bir karar ile otopark harcını "
almamazlık" etmiştir. Çünkü çevre ve şehircilik bakanlığının bu konu ile ilgili görüş yazısı var. Otopark harcına harç değil, emanet para gözüyle bakılıyor. Bu nedenle muaf olduğunuz harçlardan biri değil otopark harcı. Şöyle düşündüğünüzü tahmin ediyorum; "kentsel dönüşüm olduğumuz için harçlardan muaf olmamız lazım" Ama ne yazık ki bakanlığın görüş yazısı var. Eski yönetmeliği yakalasaydınız da yine o harcı ödeteceklerdi. (Belediyenin hatalı yorum yapması durumunu bir kenara bırakarak bunu yazıyorum)
Son olarak; eğer otopark harcı için daire başı 25.000 TL istemişlerse, misafirperver davranmışlar diyebilirim. Kaçırmayın, ödeyin. Asgari brüt 30 m² yer tahsis edilecek. Arsa payı + inşa maliyeti en az bugünün parasıyla belediye için 50-60.000 TL. Belediye konuya uyanmadan ruhsatınızı alın.
Not: Benim bağlı bulunduğum belediye, tahsis edeceği bir arsası olmadığı için otopark harcını almıyor. Yani para veriyorsun ama kabul etmiyor. Çünkü arsası yok. "Parselin içinde çöz" diyor

Çünkü parayı alırsa 3 yıl içerisinde otoparkımı bana teslim etmek zorunda.
Yönetmelikle ilgili kafanıza takılanları sorabilirsiniz, beraber yorumlarız.
Sevgiler...