Açık öğretim okuyan biri askerliğe çağrılıyor. Okul okuduğu halde neden askerliğe çağrıldığını sormak için askerlik şubesine gidip durumu anlatıyor. Askerlik şubesi bunları söyleyip tersliyor: "okulu iptal edersen mezuna kalmış olursun ve askerliğini tecil edebilirsin ama okuldan vazgeçmezsen hemen askere gitmek zorundasın" diyor.
Kısaca okul okuyorsun ama askere çağrılıyorsun. Askerliğini erteleyebilmek için okul kaydını silmeni istiyorlar.
Bu durum nasıl çözülebilir?
Düzenleme 0: İlk kez üniversite okumadı. 4 yıllık mühendislik bölümü mezunu.
Düzenleme 1: 29 yaş altında.
Düzenleme 2: Tecil ettirmek için askerlik şubesine gidince askerlik şubesi "okul kaydını sildikten sonra tecil ettirebilirsin" diyor. Burası önemli. Tecil için okul kaydını sil! Okulsuz ol diyor!
Düzenleme 3: Bu durum ile karşılaşan kişiler için çıkarılan NOTLAR:- Farklı askerlik şubelerine sorulabilir. Çünkü şubenin insiyatifine kalmış denilmekte.
- Askerlik şubelerinde insanlar seni geçiştirebilir bu yüzden 3-5 defa sormak gerekebilir.
- Herhangi bir üniversiteden mezun olmadıysa (mezun olsa da şans denenebilir diye düşünüyorum) 28 yaş altında biri askerlik şubesine öğrenci olduğunu kanıtlar nitelikteki belgelerle birlikte dilekçe yazıp vermek.
- Okul ile irtibata geçilip durumu anlatılabilir çünkü yeni dönemde okul kendisi otomatik tecil ediyormuş.
- 28 yaş üstü ise 2. lisans bölümü için tecil yapılmaz.
- 28 yaş altında biri şubeye gidip dilekçe verdiği halde verilmezse CİMER'e şikayet edilebilir.
- CİMER'den sonuç çıkmazsa dava edilebilir.
- Her türlü durumda en kötü ihtimalle askerlik varsa okulu dondurup askerliğe gidebilir.
Ben olsam ilk 4. maddeyi denerdim. Sonra 1. maddeyi 2. madde ve 3. madde ile birlikte denerdim. Hiç sonuç almazsam önce 6. madde sonra eğer "askere gitme sürem" yeterse 7. maddeyi de denerdim. Tabii en kötü durumda bile 8. madde var.
******** burada bir yazı vardı ama silmek zorunda kaldım. 🥶
Düzenleme 4: Yeni öğrendiğim bilgiler:
4 yıllık okul okuduktan sonra 2 yıl erteleme hakkı oluyormuş. Bu yüzden arkadaşım okuduğu okuldan vazgeçmek zorunda kaldı (çünkü global bir şirketi yeni kurdu). Eğer 4 yıllık bir okulda okuyorsanız otomatik olarak tecil süresi 5-6 yıla kadar uzuyor fakat okuldan mezun olduğunuz anda bu süre sıfırlanıyor ve o yıl gitmen gerekebiliyormuş. Tabii dilerseniz 2 yıl tecil hakkınız var. Ancak yeni bir okula başlarsanız işler karışıyor. O zaman okuldan vazgeçmeniz gerekiyor. Okuldan vazgeçme seçeneğinin olması kötü bir durum bir çok hayalini çöpe atmak zorunda kalıyorsun ama neyse
🥶🥶🥶 Düzenleme 5: Tescil hak değil Şubenin inisiyatifi
Cimer veya mahkeme hakkınız yok
Zorla Askere alım yok
Durum böyle umarım benzeri sorunlarla karşılaşan insanlara yardımcı olabilmişimdir.