Hocam merhaba öncelikle tek tek açıklamadan önce bilgi vereyim istedim. Yaklaşık 3 yıl Teknofest'te görev yaptım. (Hatta bu sene var olan siteyide ben yaptım)
Şimdi gelelim sorularına;
1- Bu projeler yarışmalarda gençler gerçek bir ürün olarak tasarlanmıyor. Milli uçak gemisi ( MUG )'yu yapan gençler lisede okuyan hayalleri olan gençler. Kimse lise öğrencisinden, ürün haline gelecek birşey beklemiyor. Sadece ufukları açılsın bu yolda ilerlesinler amacıyla yapılıyor bu yarışmalar. Bir nevi teşvik gibi düşünebilirsiniz.
2- Bu olayın teknofest ile alakası yok, ki deneyaplar var sizin gibi gençleri ufakken alıp liseye kadar eğitim veriyorlar, cihaz, pc vs.. her türlü imkanı sunuyorlar ve tamamen ücretsiz. Sınava girip kazanmak yetiyor. Bunu teknofest ile bagdaştırmanız ne kadar mantıklı bilemiyorum.
3- Yazdıklarının bir kısmına katılıyorum. Ancak ortada bir sıkıntı varsa ortaya çıksın ve düzeltisin diye oluyor bu etkinlik. Sizin gibi gençlerin önünü açsın diye var bu tür etkinlikler. Tabii ülke gençlerimiz çok zeki. Ama doğru araştırmayı, okumayı bilmiyoruz.
Abi tavsiyesi:
Yaşınız kaç bilmiyorum ama deneyap.org ve deneyapturkiye.org sitelerini takip edip sınavlara girmeni öneriyorum.
Kendimden ufak bir kıssa:
Şimdi bi abin olarak şunu diyim yaşım 34 kurumsal hayatı bırakıp bu yaşta olsa bile hayallerimin peşinden koşuyorum. Ki tam proje bittikten sonra devlet bunu yasakladı. Allahtan yasal olarak elim güçlüde dava filan açabildim.
Evet Türkiye'de birşey başarmak zor(Çünkü teknolojiye hakim değiliz ve anlamadığımız için korkuyoruz), güç ama iyi şeyleride kötülemenin anlamı yok. Biraz azim, biraz bilgi ve ısrar.