Merhabalar.
Bilen bilir, hayatımın tamamını bu mesleğe adadım ve son nefesimi verene kadar da mesleğimi terk etmeyeceğim. Fazla aşığım.
Mesleğim ile ilgili ukalalık seviyesinde donanımlıyım. Her koşulda, her yerde, her ortamda kitap gibi konuşur söz alır en ince detayına kadar konuşurum.
Fakat ticaretten anlamam, başarısızım.
Konuya bu kıssas ile başlamamdaki amaç şimdi yazacaklarımın tam olarak anlaşılmasını sağlayabilmek. Baştan söyleyeyim sözlerim meclis-i muaftır. Gelelim konuya.
Artık kendi içlerinde ne yaşadıklarını bilmiyor, kestiremiyorum fakat beni muazzam sözlerle pohpohlayıp 5 liralık işi 1 liraya yaptıran ve bunun için şaşırtıcı şekilde emek harcayan kişi ve kurumlar mevcut.
- Değerini ederini boşverin, Siz bu işi bedavadan az ucuza yapın, bizde müşteri deniz derya. Hepsini size vereceğiz ve pazarlıklısız.!
- Merhaba, siz harika bir tasarımcısınız, işleriniz gül kokuyor... şlaps şlups. Siz 5 dediniz ama ben 1 vereyim, sonrasında 6 isteseniz de 7 veririm.!
- Vallahi bizde çok şugar müşteriler var. Hepside kalite kokuyor. Size iki bira parası atalım, sonrası zaten çilingir sofrası.
vs. vs. vs. Örnekler çoğaltılabilir. Artık yorulduk be Üstad. Yapmayın etmeyin. Grafik tasarımcılarına ''oturduğunuz yerden kazanıyorsunuz'' gibi ''aman hocam zaten basit'' gibi saçma sapan tavırlarla yaklaşmayın.
Ne zannediyorsunuz bilmiyorum ama bilmeniz gereken ve bu tip yaklaşımlarla amacınızı anlamadığımızı sandığınız o ufak hesaplarınızın farkındayız.
Yazacak çok şey var ama..... Yapmayın, Etmeyin ve Vazgeçin Artık.
Sürç-i Lisan Ettiysem Affola..
Bu sitemlerin nedenini satır aranızda yazmışsınız.
Ticaretten anlamam demişsiniz.
Siz işinizin felsefesini anlamadığınız için kendinizi Grafiker sanıyorsunuz.
Aslında siz Grafik Tasarımcı değil, Grafik Tasarım satan bir esnafsınız.
Sattığınız hizmeti kendiniz üretmeniz bunun bir ticaret olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
O yüzden kendinizi hassas bir sanatçı olarak değil mantıklı bir tüccar olarak görürseniz daha rahat edersiniz.
Karşı tarafın söylediği ve yukarıda saydığınız klişe ticaret geyikleri sizi rahatsız etmemeli.
Tam tersine sizin de bu klişelere karşı kendi klişeleriniz ve yanıtlarınız olmalı.
Ticaret yapıyorsanız ticaret felsefesine ve kurallarına uygun olarak hareket etmeli, bu itiş kakışlı pazarlık süreçlerini yönetebilmelisiniz.
Siz pazarlık süreçlerini yönetmek yerine bunu kişisel algılayıp karşı tarafın fiyatı düşürmek için öne sürdüğü saçma iddialardan alınganlık yapıyorsunuz.
Yaptığınız işin bir ticaret olduğunu ve bir sanatçı ruhu ile değil tüccar ruhu ile iletişim kurmanız gerektiğini unutmayın.
Ya da ticari süreçleri yönetecek bir platforma girmek ya da ticari işleri yönetecek bir ortakla çalışmalısınız.
Böylece siz sadece yaratıcı iş üretimi süreci ile uğraşırsınız ortağınız da sizin daha çok kazanmanız için gerekli ticari faaliyetleri sürdürür.
Bu mesajı yazmamın nedeni bir çok yazılımcı ve tasarımcı arkadaşın ticaret yaptığını farketmeyip yaptığı işi tasarım ve yazılım sanması.
Sonrasında da ticari pazarlık süreçlerinde yaşanan son derece olağan sohbetlerden alınganlık duyuyorlar.
Mal ya da hizmet satan malının veya hizmetinin iyi yönlerini öne çıkararak fiyatını arttırmaya çalışır.
Mal ya da hizmet satın alan da malın veya hizmetin eksik yönlerini öne çıkararak fiyat kırmaya çalışır.
2 taraf da kendi karını maksimize etmek istiyordur.
Karşınızda karını maksimize etmek isteyen bir tüccar varken bu kişiden sizin işinizi, sektörünüzü, hizmetiniz överek sizin karınızı maksimize etmesini beklemeyin.