uzun zamandır aklımda bir fikir vardı. Ancak linç korkusu yüzünden pek bir yerde değinmedim. İlber Ortaylı videosunu görünce derhal paylaşmak istedim.
44 yaşındayım ve hayatımın büyük bölümü köyde geçti. Tarım ve hayvancılık nasıl ve neden ölüyor bitiyor, doğrudan içinde yaşadığım için gayte iyi biliyorum. Ayrıca köyden kente göç, sanayileşme ve kasabalaşma hakkında da bolca haber okuduk, gözlem yaptık.
Son olarak şunu söyleyebilirim ki, Asgari ücretin işverene maliyeti 4.203,56 TL. Tarım ve hayvanlılık işlerinde çalışan bir Türk işçinin bu maaşla çalıştırılması mümkün değil. Zaten o yüzden köyden kente göç 50 yıldır hala bitmedi.
Peki ne olacak? Tarım ve hayvancılık bir tarafatan büyük şirketlerin oyun sahası haline geliyor. Diğer yandan küçük çiftçiler hayvancılar ölüyor.
Aileler ve okul sanayi devrimini tanrılaştırdı. Eğitimi ve beyaz yakalı meslekleri yücelttiler. Peki herkesin usta amir müdür beyaz yakalı olduğu ülkede tarım ve hayvancılığı kim yapacak? Size sürekli gdolu tatsız tuzsuz tarım ilaçlı meyve sebze ve et sunan şirketler mi? Yoksa yumurtayı bile kendsi bimden alan çiftçiliği bitirmiş köylü mü?
Almanya bizden işçi talebini hayır için iyilik için yapmadı. Sanayi patlamasından sonra almanların çalışmayacağı alt düzey işler için ucuz işgücü ihtiyacını karşılamak istedi.
Çünkü aynı işte alman çalıştırınca maliyeti o işi kurtarmayacaktı.
Şimdi Türkiye de o zamanların Almanyası gibi. Tabii o kadar gelişmedik o ayrı konu. Benim demek istediğim, düşük düzeyli işleri yapacak türk işçi yok.
Hangi Türk çocuğun usanayiye gönderiyor? Hangimiz çocuğumuzun .iftçilik hayvancılık yapmasını istiyoruz? Bu sorular böyle uzatılabilir.
Sonuöta tüm ülkede iş koşulları ve yaşam tarzı değiştiği için birçok alanda artık içi bulunamıyor. Bu yüzden tarım ve hayvancılık artık can çekişiyor.
Suriyeli göçmenler şehirlere değil de köylere yerleştirilse, istihdam edilse ve takip edilseydi hem kendileri için hem de Türkiye için büyük faydası olacaktı. Metropollere yığıldılar ve büyük zararları oldu.
Makul bir göçmen politikasına ihtiyaç var. Böyle bir politikayla göçmenler yük olmaktan çıkar ülkeye değer katar.
Önümüzde gıda kıtlığı var. Zaten üretim günbegün ölüyor. Hazır aldığımız gıdaların içeriği ise zehitli katkı maddesi dolu. Üstelik dışa bağımlılık da çış gibi büyüyor.
Tüm bu sorunları çözmek için ortada bir tane fikir proje çalışma yok.
https://www.youtube.com/watch?v=Sp4QGqxosFU