Yapılmak istenen şey doğru, yapılan şey yanlış.
Çünkü bu cezalar personele şu şekilde geliyor. Zaten çalışma saati düzgün olmayan, köle gibi çalışan personele baskı artar. Sabah 7 de geliyorsa 6 da gelmesi ve etiketleri market açılmadan dizmesi istenir. Belki ertesi günün etiketleri akşamdan gelerek geç çıkması istenir v.s.
Yani bir çeki düzen verilmek isteniyorsa muhtemelen bu personele daha fazla iş yükü verilerek çözülür.
Personel zaten canını dişine takarak çalışıyor, iyice sömürürler.
Asıl ceza yöneticilere verilmeli, sahiplerine verilmeli.
Aynı zamanda işçiyi korumak gerekli.
Hem bu cezaları ver, hem yönetim ekibine mağaza sahibi firmaya ceza kes.
Hemde personelini şu şu kadar çalıştıramazsın, şu saaten önce ve sonra getiremezsin, şu kadar da şöyle yapamazsın diye denetleme koy. Personelleri takip et.
Birde tüm personeli işkura falan bağla devlete şikayet etme hakkı olsun. Bak o zaman nasıl mum oluyorlar.
Ben X bir market zincirine devlet işkur vasıtasıyla girmiştim. Arkadaşlarım ise normal girmişti. Onlar bayramda çalışırken ben izinliydim, onlar gece 2 ye kadar sayım yaparken beni erkenden çıkartmak zorundaydılar. Onlar akşam mesaiye kalırken beni yarım saat tutamıyordu mağaza müdürü. Bir gün tam yaptıysam onun hakkını falan vermesi gerekiyordu izin olarak.
Böyle gitti gitti gitti, en sonunda artık çekemedi mi ne yaptıysa müdür benim haklarımdan feragat etmemi, diğer personelle aynı git gel yapmamı istedi.
Bende kabul etmedim. Orada yaşça benden büyük bir personel abla vardı, sen sömürmek mi istyorsun onu hakkını mı yiyeceksin falan diye ağız dolusu kavga ettiler.
Ardından ben şikayet ettim bölge müdürüne. Bölge müdürü bizzat benim haklarımı savunmak için sürekli mağazaya gelir oldu işini gücünü bırakıp, öyle tırstılar ki devletten.
Demem o ki, izleyeceksin, insanı it gibi sömürüyorlarsa insanı koruyacaksın, yoksa etiketmiş paraymış yerine konur.