erekaone adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhabalar iyi forumlar. Bendeniz Oğuz Erkan.
Ekonomi bölümü mezunuyum ve E-ticaret alanında Tezli Yüksek Lisans programına devam etmekteyim. Son 10 yıldır e-ticaret ve özellik dropshipping alanında düzenli olarak çalışmakta ve faaliyet göstermekteyim.
Dün @Coskun; beyin açtığı konuda iletmiştim bu kategorinin açılmasını kendisi de sağ olsun kategoriyi açtı ve bir de not düştü 😊

Dropshipping kategorisinin açılması şerefine ben de bu konuda bildiklerimi aktarmak adına bu konuyu açmak istedim. Bildiklerimi aktarmak varsa gelecek olan soruları cevaplamak istedim.
Bu içerikte genel olarak forum diline göre yazmaya çalışacağım, sohbet havasında. Ancak bazen alışkanlık gereği akademik bir dil kullanırsam affedin.
Özet geç abi kaç para kazandın diye soracak olanlar için (Genelde forumda direkt bu kısma odaklanıyoruz) bir kazanç görselini en başa ekliyorum. Belki makaleyi baştan sona okumak isteyenler için bu görseller bir lokomotif olur 😊
Son ay...

E-ticaret ve Geleneksel Ticaret.
Dropshiiping nedir konusuna girmeden önce bu iki ayrımı bilmek gerekir. Ticaret dediğimiz kavram en geniş anlamıyla bir mal ve hizmetlerin, üretiminden başlayıp son kullanıcıya ulaşana kadar geçen sürede elde edilen kazançtır. Diğer deyişle bir dükkan,mağaza,seyyar… açıp içerisine belirli ürünler yerleştirip bunları gelen müşteriye satma işi de denebilir en dar anlamda.
Geleneksel ticari faaliyeti gerçekleştirmek için ihtiyacınız olan pek çok faktör vardır. Bu faktörlerin her biri genellikle maddiyat gerektiren faktörlerdir. Bir ticaret yeri kurmak için;
  • Fiziki bir mağaza (kira ya da satınalma)
  • Çalışacak personel (siz ya da başkaları)
  • Ürün stoku
  • Bürokratik işlemler(şirketleşme, vergi vs.)
  • Sermaya (bu bileşenler için)
  • Emek (iş gücü kas gücü)
  • Bilgi (yapılacak ticari faaliyet hakkında bilgi) (GÜNÜMÜZDEKİ EN ÖNEMLİ FAKTÖR)
Gibi pek çok faktöre ihtiyaç duyarsınız.
Eğer bir iş kurma ve kendi işinizi gerçekleştirme hayaliniz varsa bunun sonucu genellikle yüksek maaliyetler sebebiyle hayellerinizi ertelemeniz ile sonuçlanabilir.

E-ticaret nedir?
Pek çok tanımı olması ile birlikte, en dar anlamada e-ticaret elektronik ortamda gerçekleştirilen her türlü mal ve hizmetin parasal değerler ile birlikte değişimidir.
E-devlet hizmetinden tutunda (g2c) sahibinden.com da yaptığınız ikinciel alışverişleriniz dahi e-ticaretin kapsamına girer.
Merak edenler olursa e-ticaret türleri gibi bir arama ile e-ticaret şeklini gerçekleştirebileceğiniz neredeyse 10 adet model bulunuyor . (Akedemik anlamda) Bu açıdan bakıldığında gelişen teknoloji ile birlikte e-ticaretin kapsamı oldukça genişlemiştir. Ülkemizden bazı örnekleri aşağıda görebilirsiniz.

E-ticareti bu kadar önemli kılan husus ise, geleneksel ticaret içerisinde ihtiyaç duyduğunuz pek çok faktöre e-ticaret içinde ihtiyaç duymazsınız. Bunun yanında e-itcaret pek çok avantajı (geleneksel ticarete göre) beraberinde getirir.
E-ticaret faaliyetinin büyüklüğüne göre değişse de genel olarak avantajları şöyledir.
Geleneksel ticarette mağazanız belirli bir zaman diliminde çalışabilirken e-ticarette mağazanız 7/24 açık bir şekilde işlem yapabilir.
Dükkan kiraları – stopaj gibi yüksek maliyetler e-ticarette nispeten yoktur.
Personel ihtiyacı normal ticarete göre çok daha düşüktür, ya da yoktur. (tam otomasyon)
Takibi, ulaştırması, işleyiş ve operasyonel işlemler elektronik ortamda hata payının olmaması sebebiyle daha hızlıdır.
Müşteri potansiyeli, geleneksel bir ticarette sadece mağazanızın çevresiyle kısıtlıyken, e-ticarette internet erişiminin olduğu herkes sizin müşteriniz olabilir. (Tüm dünya)
Maliyetlerin düşük olması ürün fiyatlarına etki ederken ticaret hacminizi bu ölçüde büyütür….
Gibi daha bir çok avantajı sıralyabiliriz.

Daha bu konuya gelmeden neden bu kadar ayrıntı verdin diyecek olursanız. Eğer bu konuları bilmeden bu iş modeline girecek olursanız BANA GÖRE başarı oranınız düşük olacaktır. Çünkü dropshipping iş modeli e-ticaretin içinde yer alan bir model. Ve sektörün çok özetle dinamiklerini bilmek çok faydalı olacaktır.

Dropshipping nedir?

Tüm dünya üzerindeki e-ticaret mağzalarının %33’ü dropshipping dir.
Kaynak https://blog.3dcart.com/can-dropship...key-statistics

Genel olarak bu konuyla ilgili bir arama yaparsanız bulacağınız tanım stoksuz ticaret, sermayesiz ticaret gibi nispeten doğru tanımları olacaktır. Eğer bir ticaret yapacaksanız aklına gelen ilk şey ‘’ne satacağınız’’ konusudur. Bu doğrudur. Satılacak ürünlerin önceden alınması (ürün maliyeti stok maliyeti) ve bu ürünlerin depolanması (stok-depo maliyeti) gibi maliyetler bu işe başlamanızı zorlaştıracağı için stoksuz sermayesiz bir ticaret fikri insanlar için oldukça dikkat çeken bir yöntem oluyor.

Dropshiping: Ürünleri satın almadan, stok yapmadan ve hatta çoğu zaman ürünleri görmeden, ürünlerini lojistiğiyle dahi uğraşmadan, üçüncü taraf bir tedarikçiden (ya da üreticiden) ürünleri satın alarak son kullanıcıya ulaştırılmasına aracılık etmektir. Bu işlem sonucunda ise bir kazanç sağlarsınız. Yani ticareti daha ürünü almadan yaparsınız. Ürünü görmeden dokunmadan, önce ürünü satarsınız. Satış fiyatı daha ürünü temin etmeden elinize ulaşır.
Biraz karışık geldi biliyorum. Dropshipping iş modelinin süreçlerine bakarsak bu iş modelini daha iyi anlayabiliriz.

Dropshpping Süreci
  1. Bir e-ticaret sitesi kurarsınız ya da bir platformda mağaza açarsınız (örn: amazon)
  2. Bu siteye çeşitli ürünlerin görsellerini içeriklerini açıklamalarını vs yüklresiniz. Daha sonra bu ürünleri satmaya çalışırsınız.
  3. Ürün sizin elinizde yoktur. Ve hatta ürünü hiç görmemişsinizdir. Sizin gördüğünüz tek şey ürünün görselidir.
  4. Bir müşteri gelir ve mağazanızdan ürünü satın alır.
  5. Müşterinin ödediği miktar, sizin ürün için belirlediğiniz miktardır. Örneğin 30$ diyelim.
  6. Siz tedarikçiye ulaşır ürünü satın alırsınız. Tedarikçinin belirlediği fiyattan. Örneğin 10$ diyelim.
  7. Tedarikçiye ürünün kargolanması için vereceğiniz adres, müşterinin size verdiği adrestir.
  8. Tedarikçi ürünü sizin müşterinize kargolar.
  9. Aradaki 30-10=20$ sizin kazancınız olur(kesintiler hariç)
  10. Tüm süreci tıpkı bu şekilde gerçekleştiren yazılımlar ile bu süreç %100 otomatik çalışır. Yabancıların eller serbest dedikleri bu yöntemde neredeyse tüm süreç otomasyon ile çalışır ve size sadece pazarlama iş büyütme stratejileri konusunda kendinizi geliştirmeniz zorunluluğu kalır.
Bu süreci bir şema olarak görecek olursak.

Dropshipping'in Faydaları
  • Dropshipping başlatmak kolaydır. Başlamak için bir iş uzmanı olmanıza gerek yok. Aslında, önceden herhangi bir iş deneyimine bile ihtiyacınız yok! Temel bilgileri öğrenmek için biraz zaman ayırırsanız, hızlı bir şekilde başlayabilir ve gerisini ilerledikçe öğrenebilirsiniz.
  • Bir depo ihityacınız yoktur.
  • Nakliye ağına lojistik işleri için uğraşmanıza gerek yoktur.
  • Stok tutma zorunluluğunuz yoktur.
  • İşinizi büyütmek isterseniz maliyetleriniz çok hızlı artmaz . Bu nedenle, oldukça hızlı bir şekilde büyümeye devam etmek kolaydır.
  • Bir noktada küçük bir ekip kurmak istemiyorsanız, hemen hemen her şeyi kendiniz de yapabilirsiniz.
  • Çok fazla bir sermaye ihtiyacınız yoktur. İşler büyüdükçe sermaye ayırımını bu ölçüde arttırabilirsiniz.
Bunlar gibi daha pek çok ayrıcalık mevcut. Tabi bunlar yanında bir çok dezavantajda bulunuyor. Yazıyı daha uzun tutmamak adına kısa kesiyorum. Kaynaklar kısmında daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Hadi dropshipping yapalım…

Görüldüğü gibi dropshipping, gerçekten de e-ticaret sektörüne girilmesi için pek çok avantaj sunuyor.
Peki bu iş modelini hayata geçirmek görüldüğü kadar kolay mı, ya da bizi bekleyen hangi süreçler var, bu iş modelini nasıl hayata geçiririz kısaca bu noktalara değinelim.
Öncelikle bir ihtiyaç listesi belirleyeceğim daha sonra bu ihtiyaçları temin ettiğinizi varsayıp bu modeli nasıl uygulayacağınızı anlatmaya çalışacağım.

Eğer dropshipping işini yapmaya karar verdiyseniz bazı ihtiyaçlarınız olacaktır. Bu ihtiyaçları kısaca şöyle sıralayabiliriz;

İngilizce.

Bu konu hassas bir konu. Genel olarak dropshipping işinde müşteri potansiyeliniz tüm dünyadır. Bunun yanında bu iş modelini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğunuz diğer etkenleri elde etmek içinde İngilizce bilmek işleri çok kolaylaştıracaktır. İngilizce şart mı? Şart değil ancak çok az da olsa bilmek bu işte başarı oranını arttıracaktır. Eğer dikkat ederseniz bu iş modelini anlatırken sık sık İngilizce terimleri göreceğiz. Pek çok alanda olduğu gibi bu alanda da İngilizce önemli.

Dropshipping mağazası.

Ürünlerinizin yer alacağı bir dropshipping mağazasına ihtiyacınız olacaktır. Bu mağazanın içerisine dropshipping’e uygun istediğiniz ürünleri ekleyebilirsiniz.
Bir dropshipping mağazasını tam kapsamlı inşa etmek, yetenekleriniz ve bu işe yatkınlığınızla orantılı olarak birkaç saat içinde mümkün. Evet doğru duydun birkaç saat içinde bir dropshipping mağazası kurabilirsiniz.

Shopify, Woocommerce, Amazon dropshipping

Dropshipping terimini duyduğunuzda genellikle bu terimle birlikte anılan bir diğer kavram shopify kavramıdır. Shopify Canadalı bir e-ticaret CMS platformudur. Tıpkı diğer cms platformları gibi shopify da size bir internet sitesi yaratma imkanı verir. Shopify genelde dropshipping işiyle uğraşanların %90’ının tercih ettiği gibi ortam. Bu platform bu iş modelini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğunuz pek çok app’yi (oberlo gibi) size ücretsiz ücretli seçeneklerle sunar.
Neredeyse tüm işinizin otomatik şekilde ilerlemesi için gerekli tüm hizmeti en güzel şekilde sağlıyorlar. Ben kendimde kullanıyorum. Elbette bunun karşılığında sizden belirli bir miktar ücret talep ediyorlar. Ücret içerisinde mağazanızı barındırabileceğiniz host hizmeti de mevcut. Aşağıdaki bağlantıdan shopify fiyatlarını ve sundukları özellikleri inceleyebilirsiniz. App mağazasında ise dropshipping için geliştirilen app leri görebilirsiniz.

https://www.shopify.com/pricing
https://apps.shopify.com/browse/find...s-dropshipping

Ancak shopify tek seçeneğiniz değil. Woocommerce ya da pek çok platform ile de kendi mağazalarınızı oluşturabilirsiniz.
Shopify ile mağazanızı oluşturursanız ihtiyaç duyacağınız diğer şey ise eklentiler olacaktır. Oberlo alidropship gibi shopify app leri ile belirli bir yerde satılan ürünleri tek bir tıklama ile kendi mağazanıza yükleyebiliyorsunuz.

Amazon dropship

Eğer bir web sitesi ile değil de bir platform üzerinden dropshipping yapmak isterseniz örn: amazondan, bu da mümkündür. Platformun izin verdiği ölçüde tabi. Amazon dropshipping başlı başına bir makale konusu olabilir. Nitekim denediğim tecrübe ettiğim bir model değil. Esasında tavsiye etmekte de kararlı değilim çünkü amazon politikalarına uygun olması için dropshipping tanımından biraz uzaklaşması demek. Klasik dropship de, amazonun istediği gibi ürünün ambalajında vs bizim bilgilerimiz yer almaz mesela. Bunun gibi amazon politikalarına uygun şekilde gerçekleştirildiği sürece amazon da dropshipping yapamk için ideal bir ortam olabilir.

Dropshipping ürünleri

Bana göre bu iş modelinin en önemli kısmı hangi ürünü satacağınıza karar vermenizdir.
Eğer bir dropshipping işine başlarsanız duyacağınız ilk soru muhtemelen ''ne satıyorsun?'' olacaktır. En çok zorlanacağınız alan ürün seçimi konusudur. Doğru ürünü bulmak ve doğru şekilde pazarlamak bu iş için hayati bir önem taşıyor.
Genellikle dropshipping modelinde karşınıza çıkan diğer platform aliexpress’dir neredeyse tüm dropshipper lar aliexpress ile çalışıyor. Genelde çok uygun fiyatlı ürünleri olması ve dropshipping sektörüne tam adapte olmaları bu platformu vazgeçilmez kılıyor. Aşağıda gördüğünüz ss de aliexpress ‘in bu iş ile uğraşanlar için özel olarak geliştirdiği dropshipping center’ı görebilirsiniz. Ayrıca aliexpress de bazı ürünlerin içinde dropshipping gibi bir ibare görürseniz de şaşırmayın

Aliexpress ürün bulma konusunda tek alternatif değil neredeyse büyük tüm Çin e-ticaret platformaları ürün bulma konusunda elverişli ortamlar.
Elbette sadece Çin değil. Pek çok özel markanın da kendi dropshipping entegrasyonları var. Örneğin ABD merkezleri tedarikçilerle çalışmak isterseniz yüzlerce binlerce alternatif bulabileceğiniz salehoo, wholesale tedarikçiler için dobo gibi sınırsız alternatifleriniz mevcut.

Ürün bulma konusu tek başına çok geniş bir makale olabileceği için şimdilik burada bırakalım.

Ürün bulma konusu için diğer bir husus yasal konular örneğin silah gibi ilaç gibi ürünleri satamazsınız. Dropshipping de her ürünü satamazsınız. Ürünü sattığınız ülkenin kanunlarına uygun olması gerekir.

Pazarlama ve reklam.

Siteniz ve ürünleriniz hazırsa geriye kalan ihtiyacınız bunları pazarlamak olacaktır. Kendi halinde takılan bir siteden insanların sizi bulup ürünlerinizi alması oldukça zor olacağından sitenizin ürünlerinizin pazarlamasını yapmanız gerekir.
Bu pazarlama yöntemi genellikle Facabook,instagram gibi sosyal medya platformlarında reklam verilerek yapılıyor. Ya da Google, bing gibi arama moturlarına reklam verilerek yapılıyor.
FB reklam ya da pazarlama konuları çok çok geniş bir sektör kendinizi bu alanda geliştirmeniz çok önemli Elon Musk abimizin dediği gibi dünyanın en önemli mühendisleri fb reklam algoritması yerine başka konularla uğraşsa keşke. Bu derece önemli bir konu yani. Ancak sizin bu derece bilmeniz gerekir mi o size kalmış.
Bilmeniz gereken konu reklamını yapacağınız ürünü, reklamı gören kişi neden sizden alsın? Yani örneğin bir kulaklık reklamı yapıyorsanız kulaklığa ihtiyaç duyan biri neden sizin ürününüzü alsın? Bu noktada yine ürün seçimi ve doğru pazarlama işin içine giriyor.
FB businness içerisinde insanların neye ilgi duyduklarını ve pazarlayacağınız ürünleri küçük reklam bütçeleri ile test etmenizi sağlayan güzel araçlar var bunları deneyebilir ya da bu konuda kendinizi geliştirmek için bazı kişilerden yardım alabilirsiniz.
Aşağıda Shopify Exchange ile satılan bir dropshipping sitesinin harcamış olduğu fb reklam harcamasını ve elde ettiği geliri görebilirsiniz örnek olması açısından.

Aylık Masraflar ve son 6 aylık toplam gelir...

Kaynak site: https://exchangemarketplace.com/shops/dogface
(bu markette satılan siteler halka açıktır paylaşmakta sorun yok 😊 )

Ödeme alma, Yasal konular Şirket şahıs sorunsalı.

Siteyi kurduk ürünleri yükledik, pazarlamayı yaptık ve insanlar sitemizden ürünleri almak için ödeme yapmak istiyor.
Geldik EN ÖNEMLİ NOKTAYA.
İnsanların size bir ödeme ulaştırmasının pek çok yolu mevcut. Ancak genel kategorili bir siteniz varsa insanların size ödeme yapmak için talep edecekleri iki temel ağ vardır.
  • Kredi kartı ile ödeme
  • Paypal ya da muadilleri ile ödeme
İnsanların kredi kartından alınan bir ödemenin sizin hesabınıza geçmesi demek, dolan(dırma) gibi faaliyetlere açık kaynak demektir. Bunun önüne geçmek içinde kart firmalarının getirdiği bazı zorunluluklar var tabi. Yani her önüne gelen kredi kartından ödeme talep edemez yani. Bu zorunlulukların en başında ödemenin ulaşacağı kişinin(yani bu modelde bizim) açık kimlik bilgilerinin bilinmesi gerekliliğidir.

Eğer bir fiziki mağazanız varsa ve kredi kartı ile ödeme almak isterseniz ihtiyacınız olan şey pos cihazıdır. Bunun e-ticaretteki karşılığı ise sanal postur. Bu sanal pos hizmetlerini veren kuruluşların genel adı Payment gateway olarak geçer. Tıpkı fiziki mağazanız için size pos hizmetini sağlayan bankaya verdiğiniz, GERÇEK BİLGİLER gibi, sanal pos hizmeti için de gerçek bilgiler ulaştırmanız gerekir.

Peki gerçek bilgilerimizi ulaştırmamız halinde sanal pos alabilir miyiz?
Maalesef ülkemizdeki en büyük sorunlardan biri bu. Gerçek bilgilerinizi ulaştırsanız bile sanal pos hizmeti alabilmek ciddi bir sorun teşkil ediyor. Önde gelen sanal pos firmaları öncelikle sizin bir şirket olmanız gerektiğini söylüyor.
Tamam şirket açtık alabilir miyiz?
Eğer dropshipping iş modeliyle çalışacağınızı bildirirseniz (işiniz hakkında bilgi istiyorlar) bu modeli desteklemediklerini satacağınız ürünün stok bilgilerini (fatura vs) istiyorlar. En azından iyzico payuu ya da garanti sanal pos bu bilgileri istiyor. Tüm bunlara ek american Express, discover gibi kart türlerinin (ABD gibi yerlerde en çok kullanılan kredi kartı türleri) çoğunda bu sanal poslar sorunlu diye biliyorum.

Ben dropshipping destekliyorum yurtdışından ödeme alabilirsiniz sorunsuz bu kartlarla diyen bir sanal pos uygulaması var mı ülkemizde biliyorum. Zamanında çok fazla araştırdım ama işe yarar bir firma bulamadım.
En son 2co Payment gateway ın TR ile çalıştığını TR şirketlerini kabul ettiklerini duydum ancak araştırma fırsatım olmadı. Sitelerinde TR için kabul edilen ödeme yöntemleri şöyle.

https://www.2checkout.com/global-payments/

Kredi kartı Ödeme yöntemine çare. Shopify ödeme alma ve ABD de şirket kurma

Eğer bir ABD, Canada vatandaşı iseniz sadece SSN (Social Securty Number) ile (bizdeki TC kimlik no) ödemeleriniz sorunsuz bir şekilde alırsınız. Herhangi bir Payment gateway servisinden üyelik oluşturur bu bilgileri verir ödemenizi alırsınız. Bu ülkelerin vatandaşı değilseniz ise yapılacak hareket bu ülkelerde tüzel bir kişi olmaktır. Yani bu ülkelerde şirket sahibi olmaktır.

Güzel haber şu ki ABD ya da İngiltere gibi ülkelerde şirket kurmak TR de şirket kurmaktan bile daha kolay. Üstelik o ülkeyi ziyaret etmeniz bile gerekmiyor. Bu işlemi sizin yerinize yapan aracı kuruluşlar ile bu mümkün.
Bu tip hizmetlerin adı company register agent diye geçiyor. Temel olarak ABD ya da ingiltere merkezli bu servisler sizlerin bilgileri ile size bir ABD (İngiltere isterseniz İngiltere ) şirketi kurar. Bir vergi kimlik no yerine geçen Employer Identification Number (EIN) ya da İngiltere için (VAT) sağlar. Bu şirket bilgileri ile istediğiniz payment geteway ile çalışabilirsiniz. Usa register agent diye diye aratırsanız sınırsız alternatif bulacaksınız şu an için bir servis tavsiye etmiyorum. Ancak ABD için IRS nin kendi sitesinde çeşitli dökümanları bulabilirsiniz.
IRS ABD maliyesi ya da vergi dairesi gibi düşünebilirsiniz.

https://www.irs.gov/businesses/small...-self-employed

Şirket oluşumunuz tamamlandıktan sonra istediğiniz ödeme sağlayıcısına bu bilgiler ile kayıt olabilirsiniz.
En çok duyacağınız diğer terim ise Stripe. Stripe önde gelen bir payment gateway servisidir.
Dropshipping işi genelde ödeme sağlayıcılar tarafından desteklenmez. Örneğin 2co firması bu konuda biraz katıdır. Ancak stripe neredeyse tüm dropshipper ların tercih ettiği bir payment gateway. Dropshipping i destekliyoruz demezler ama istemiyoruz de demezler. Ben kendimde uzun yıllardır. Stripe ile ABD şirketim üzerinden ödemeleri alıyorum. Daha sonra bu ödemeleri banka hesabıma aktarıyorum.
Bu noktada UYARIYORUM. Arkadaşlar sahte fake isimlerle vs ile stripe hesaplarınızı ya da bu hizmetleri açmaya kullanmaya çalışmayan bu durum ileride başınızı çok büyük ölçüde ağrıtır. Yasal olarak pek çok sorunla karışılaşabilirsiniz. Kesinlikle uzak durun.

Banka hesabı

Yukarıdaki zorlu adımları tamamlarsanız karşınıza çıkacak diğer problem banka hesabı konusudur. Bu konuda iki alternatifiniz var. Birincisi gerçek banka hesabı diğeri sanal banka hesabı.
Şirketiniz adına bir banka hesabı açmak için kötü bir haber var. ABD de ve UK hatta bir çok ülkede geçerli bankacılık kanunu gereği banka hesabı açmak için açılacak bankayı ziyaret etmeniz gerekir. Yani ABD de bir gerçek banka hesabı (örneğin city bank) için bir ABD şubesine gitmek gerek.

Bu durumun diğer çözümü sizin adınıza bu işleri yapacak birilerini bulmak. Gerçek bir ABD banka hesabı için ihtiyacınız olan şey bir ITIN (Individual Taxpayer Identification Number) olacaktır. ITIN almanız için ABD gitmeniz gerekmez. Nasıl alabileceğinizi IRS kendi sitesinde adım adım anlatmış.

https://www.irs.gov/credits-deductio...ly-for-an-itin

Bunun dışında sizin adınıza tüm işlemleri yapan avukatlık servisleri de mevcut EIN Express ya da clevermail gibi. ABD banka hesabını aracı firma ile açtırmak isterseniz (ki bu pek güvenilir değil bana göre ileride şubeyi ziyaret etmeniz gereken bir durum olursa sıkıntı yaşayabilirsiniz) bunun içinde hizmet veriyorlar.

Diğer seçenek olan sanal banka hesabı ise basit olanı. Payoneer bu iş için biçilmiş kaftan. Şirket bilgileriniz ile payoneer de bir businees hesap açarsanız ödemeleri buraya alabilirsiniz. Stripe ile payoneeri'n çalışmasında sorun olduğunu söyleyenler olmuştu daha önce. Aşağıda gördüğünüz ss de stripe ın payoneere yaptığı ve payoneer business hesabına sorunsuz ulaşan birkaç ödemeyi görebilirsiniz gönül rahatlığıyla sorunsuz çalıştığını söyleyebilirim.

Stripe’ın payoneer’e yaptığı ödemeler. First Century Bank dediği banka payoneer business hesabın atadığı dolar cinsinden sanal banka.

Payoneerdede aynı şekilde görünüyor. Stripe dan geldiği. Özetle sanal banka hesabı yeterli 😊

Payoneer’e ulaşan parayı daha sonra payoneer kartınızla ya da bankanıza çekebilirsiniz.

Paypal Konusu.

Maalesef ülkemizde kullanılmıyor paypal biliyorsunuz. E peki ABD de şirket kurduk kullanalım yani bir zahmet?
Bu noktada karşımıza başka bir sorun çıkıyor. ABD paypal business hesabı açarsanız bu hesabı kullanmak için sanal bir banka kabul edilmez gerçek bir banka hesabına ihtiyacınız olacaktır. Eğer gerçek bir banka hesabı açarsanız (önce ITIN almanız gerek) USA paypal business hesabını sorunsuz kullanırsınız. Bu kurallar ABD pp hesabı için geçerli ingilterede kurallar daha farklı diye biliyorum. Şirketi UK açarsanız pp yi sanal banka hesabıyla kullanabiliyorsunuz diye biliyorum ancak tüm mevzuata hakim değilim.

İhityaç listemiz şimdilik bu kadar. 😊 evet biraz zahmetli oldu. İhtiyaç listesinin özetini geçelim…
  1. İngilizce (şart değil ama olursa fena olmaz)
  2. Dropshipping mağazası. (Shopify - woocommerce ve appler)
  3. Dropshipping ürünleri (Aliexpress - salehoo - dobo)
  4. Pazarlama ve reklam. (FB ve instagram marketing - adwords)
  5. Ödeme almak için payment gateway (stripe ya da diğerleri)
  6. Şirketleşme tüzel kişilik (USA ya UK şirketi)
  7. Banka hesabı (payoneer ya da gerçek banka)
  8. Paypal (Gerçek banka hesabına bağlı ABD için)
Vergilendirme işlemleri.

Her şey tamam bu işe başladık ve para kazanıyoruz peki bu paranın vergisi ne olacak.
Bu konuyla ilgili tam kesin net bir şey bulunmuyor. Normal şartlar altında vergi kazancın elde edildiği yerde ödenir. Yani ben TR de kazanç sağlıyorsam TR de vergi ödemem gerekir. Bizim durumumuz için biz kazançlarımızı ABD şirketimiz ile elde ediyoruz. TR de ne gibi bir vergi ödememiz gerek ? Ama TR de yaşıyoruz o para TR ye geliyor. Ama Parayı ABD liden kazanıyoruz. Ama ürünüde Çinden alıyoruz...

ABD şirketinin vergisi değişkendir. ABD de her eyaletin kendi vergi sistemi bulunmaktadır. Bizdeki gibi tek bir ülke olarak düşünmeyin. Örneğin Delaware eyaletinde şirketinizi kurarsanız vergiden muaf olursunuz. Bizim şirketimiz bu eyalette ve burada resale tax denilen satış vergisi yoktur. Vergiyi ürünü yeniden satmak üzere, satın aldığınız zaman ödediğiniz varsayılır ve bir daha vergi alınmaz. Sadece yılda bir kez her yıl vergi döneminde mayıs haziran döneminde 300$ delaware franchise tax vergisi ödersiniz. Şirketinizi kuran register agent bunu sizin yerinize küçük bir komisyonla yapıyor zaten. Ödemeyi onlara kendi sitelerinden kartla ulaştırabilirsiniz. Hatta eyaletin kendi sitesinden bile siz yapabilirsiniz. Aşağıda eyaletin kendi sitesi bulunuyor. Bunun dışında ABD de herhangi bir vergi borcu bize yansıtılmadı ileride ne olur bilemiyoruz 😊

Eyalet resmi sitesi (Bu arada şirket kurma işleminden tutunda neredeyse tüm işlemleri online bu siteden yapabiliyorsunuz. )
https://corp.delaware.gov/

Peki payoneer ile TR banka hesabına gelen paranın vergisi.

Bu konuda bir dost hatıratı paylaşmak isterim. 😊
Sürekli olarak TR banka hesabına gelen dolar miktarı için maliyenin takibine girdik çağırdılar gittik ve vergi ödememiz gerektiği söylendi. Zaten ABD şirketimiz üzerinden alıyoruz orada vergisini ödüyoruz falan desekte ne onlar çıkabildi bu durum içinden ne biz dropshipping’e göre mevzuat mı yazacak güzel kardeşim size devlet dediler. Zaten işin ne olduğunu bile bilmedikleri için vergiye tabi tuttular bizi. Biraz araştırmadan sonra FATCA anlaşmasına ulaştık. Bu anlaşma ABD ve TR nin arasında olduğu 66 ülke tarafından imzalanmış. Anlaşma esasen çifte vergilendirmeyi önlemeye yönelik bir anlaşma ancak bizi de kapsar mı diye araştırdım. En nihayetinde bu vergi cezası için avukat tutup FATCA anlaşmasına dayanarak dava açtım ve kazandım. Vergileri ABD’de ödediğim için tekrar TR de ödememe gerek kalmadı 😊

Anlaşmanın yükümlülükleri ve ayrıntılarını bilmiyorum arkadaşlar ancak böylede bir durum varmış 😊
Aşağıdaki siteden gerekli ayrıntılar okunabilir.
https://www.procompliance.net/fatca-...de-yayimlandi/

Ek olarak, eğer tüm kazancınızı payoneer kartınızla ATM den alırsanız para hiç bir şekilde TR banka hesaplarında görünmez daha garanti olur. Dediğim gibi keşke uygun bir mevzuat olsa da vergileri sorunsuz hesaplanıp ödenilse. Ancak zaten ülkeye döviz kazandıran biriyiz bari böyle zorluklar olmasa keşke

Muhasebe ve Fatura işlemleri.

ABD de muhasebe konusunda sınırsız alternatif var basit bir aramayla ABD deki Türk muhasebecilere dahi ulaşabilirsiniz Türkçe iletişim kurabilirsiniz. Hatta register agent ile iletişime geçip kendilerinden bile bu hizmeti isteyebilirsiniz. Diğer konu olan fatura konusunda da aynı şekilde yardımcı oluyorlar. Elektronik fatıuralarınızıda shopify income eklentileriyle kolayca hazırlayabiliyorsunuz. Bu konuyu kısa tutuyorum hiç kimseyi önermiyorum çünkü muhasebecinizi kendinizin iyi seçmesi gerekiyor. Şart mı muhasebeci? Ben sadece bir kez ihtiyaç duydum 😊

Her şeyin özeti…
  • Öncelikle bu iş konusunda bilgi ediniyorum.
  • Şirketimi kurdum yasal yükümlülükleri yerine getirdim.
  • Mağazamı kurdum.
  • Ürünlerimi belirledim iyi bir araştırmadan sonra.
  • Ürünlerimi aliexpress vs. den mağazama yükledim. Oberlo vs. gibi eklentilerle yaptım bu işlemi. Aliexpress fiyatı 10$ sa ben mağazama 20$ dan yükledim.
  • Pazarlama için FB adwords gibi yöntemleri öğrendim.
  • Ürünlerimin reklamlarını ve pazarlamasını yaptım.
  • Müşteriler mağazama ulaştı ve beğendikleri ürünleri satın aldı.
  • Ödemeler shopify ya da woocommerce entegrasyonu ile stripe hesabıma oradan da payoneer hesabıma ulaştı. Payoneer kartım ile ya da direkt TR banka hesabıma eft ile en sonunda para benim elime ulaştı.
  • Satılan ürünü sipariş etmek için aliexpress vs. gittim. Ürünü 10$ a satın aldım. Kargo adresi için müşterinin benim sitemden satın alırken kullandığı adresi girdim.
  • Arada kalan 10$ benim kazancımdır 😊 (kesintiler hariç)
  • Tüm bu adımları otomatikleştiren eklentiler ile gerçekleştirdim tabi 😊
Son
E-ticaret webmaster lar için oldukça heves edilen, ama gerek yukarıdaki meşakkatli bürokratik süreçler, gerekse giriş maliyetlerinin yüksek olmasından, bizim gibi yeni girişimciler tarafından talep edilmeyen bir sektör.
Bilmeniz gereken bu sektörün diğer işler gibi (örn: adsense spam vs gibi işler) yürümediği son derece ciddi ve uğraş gerektiren bir sektör olduğudur.
Dropshipping bugün dünya e-ticaret hacminin 1/3 ünü oluşturuyor. Bu rakam azımsanacak bir rakam değildir. Dinamikleri gereği bu iş modeli e-ticaret işine başlamak isteyenler için neredeyse masrafsız. (Bizim ülkemiz için biraz masraf şart)
Kendi adıma herşeyin hazır olması o zamanın parasıyla (2015) 1000$ gibi bir masraf aldı.
Ek olarak ülkeye döviz kazandırması açısından bana göre ciddi anlamda üzerine düşülmesi gereken bir konu.
Edit: Konuda bulunan şeyi okumadan soranlara cevap verilmeyecektir.
Edit2: Konuyla ilgili DM değil buradan sorun lütfen
Herkese başarılar 😊
Şu kısmı anlamadım hocam
Diyelim Ben Amazon ABD'de hesap açık bir adet örnek veriyorum 100 Dolar'lık Çanta sattım
Bu Çanta Aliexpress'te 40 Dolar olsun
ABD amazon hesabıma bu sipariş geldi ve bende bu siparişi Çin Aliexpress üzerinden gönderdim.
Bu aradaki süreç nasıl işliyor çğnkü gitmesi belki haftalar sürüyor bu durum müşteri için normal mi
Bir ürün alsam ve ürün 1 aya gelse o ürünü almak istemem yada satıcı olarak bunun belirtmek mi gerek ürürünüz gelmesi 10-30 gün sürebilir gibi ?