Geçen bir Avusturya'da yaşayan birisi (Türk) konuşmasına denk geldim muhabbet şuydu. Gurbetçi oto kaportacı olmuş orada.
x Ya gittiniz oraya elin memleketinde adamların ekonomisine katkı sağlıyorsunuz dedi? (Diyen kişi taş patlasın 4000tl maaş alan birisi)
Gurbetçi: Ne alakası var kardeşim ben avrupada olduğum halde Türkiye'ye senden daha çok fayda sağladım dedi.
x: Oradan buraya ne faydan olacak burada çalışsaydın ülkeye katkı sağlardın dedi.
gurbetçi: Bak kardeşim sen kaç tl maaş alıyorsun.. en fazla 5000tl dedi senin yaptığın en fazla aç karnını doyurmak belkide bir araba almak. Aldığın araba almanların kullandığın telefon çinlilerin. Yaptığın tek şey işçi olmak ve aldığım maaşının yarısını zaten Avrupa elinden alıyor. Ülke ekonomisine ortalama 2 yada 3000tl katkın var varsa oda dedi.
Ben buradan 20 25 yılda ortalama 200 bin euro para gönderdim ülkeye ama ev aldım ama arsa aldım. Tl olarak bakarsak 2 milyon tl para yollamışım. Ben Türkiye'de kalsam ya senin kadar maaş alırdım yada daha az ama asla 2m tl yatırım yapamazdım. Sen hayatın boyunca en fazla 200 300 bin tl yatırım yaparsın oda yarısını Avrupa elinden alır.
Şimdi sen mi yoksa ben mi ülkeye daha çok faydası olduk?
x kişi tık yok...