Geçen aylarda Trendyol da kuş ürünleri satmaya başlamıştım. Bir hevesle mağaza açtım ve ürünleri koydum. Fiyatları da hemen hemen ortalama piyasaya fiyatıyla belirledim. 2 hafta geçtikten sonra kapatmaya karar verdim.

İlk hafta sadece 10 TL kargo ücreti yansıdığını görünce sevindim. Ama öteki hafta ardı ardına gelen kargo ücreti ve komisyonları görünce ağzım açık kaldı. 22 tane satış yaptım ama hepsi birer adet değildi. Bazısı 4-5 adet alıyordu, bazısı da farklı ürünlerden sepet yapıyordu. Allah tan iade gelmedi. Sadece bir müşteri 5 tane 1 kg yem satın aldı. Yanlış ürün geldi diye iade etti. Sanırım amacı ücretsiz kargo ile sipariş vermekti. İtiraz etsem de müşteri memnuniyeti açısından cezasız iade onaylandı dediler.

Bugün merak edip baktım ne kadarlık satış yapmışım diye. Sinirden bakmamıştım da. 1147 TL lik satışa karşın, kargo ve komisyon ücreti kesilince kuş kadar para kaldı. Tahmin edin bakalım. Ne kadar ücret hak etmiş olabilirim? Hesaba yatan parayı spoiler içerisine yazacağım. Bakmadan bir tahmin edip yazın bakalım

169 TL 30 Kuruş
Harca harca bitmez

Eğer sattığınız ürünün maliyetinin iki yada 3 katına satmıyorsanız, iadesi çok olabilecek (takı, aksesuar, ayakkabı, çanta, giyim vb) ürünler satıyorsanız bence düşünmeyin. Zararına satarsınız. Maliyeti bile çıkaramazsınız. Kendinize e-ticaret sitesi açın, maliyetinden biraz yükseğe satın hiç mi değilse para döner. Bir de mutlaka sözleşmeleri iyi okuyup girin. Ben 2 haftada çözdüm ama iyi koydu bana Birde iade gelseydi bazıları o para da komple gidecekti.

Bu arada yeri gelmişken söyleyeyim. Bakıyorum webrazzi gibi yerlerde aman yarabbi nasıl yerlere göklere konulamıyor bu pazar yerleri. Yok şu kadar hacmi arttı, yok şöyle yatırım aldı, yok tanıtımı, yok reklamı, yok e-ticaretin geleceği. Satıcının geleceğini düşünen yok. Bu pazar yerleri böyle kar etmeye devam ederse benim gibi nicesi buralardan ayrılacak yada batacak. Satıcı olmazsa kime ne satacaklar? Bu gidiş hayra alamet değil. 3-5 seneye tökezlerler.