Hocam bu alanda uzman biri olarak cevap yazacağım mesajım bulunsun.
Düzenleme:
Hocam öncelikle meselenin sizin anlattığınız ile sınırlı olduğunu "varsayarak" değerlendirme yapıyorum. Bu nedenle değerlendirmem eksik olabilir ama yanlış olmaması için detaylara ilişkin değerlendirme yapmayacağım zaten.
Öncelikle "ortada hiçbir neden yokken" anormal derecede kıskançlık yapıyor olamaz. Elbette bir neden vardır ve bu nedeni inkar etmemek ilk yapılması gereken şeydir.
Bunun nedeni siz ya da aranızdaki ilişki de olmayabilir. Kızın babasıyla çocuklukta yaşadığı baba-kız ilişkisinde de sorun olabilir. Travmatik başka bir olgu da veya sizin farkında bile olmadığınız bir davranışınız ya da özelliğiniz de olabilir. Özetle muhakkak bir nedeni vardır. Bunlar psikolojik içsel nedenler olarak değerlendirilebilir.
Ancak bazen ne yazık ki dışsal faktörler de psikolojik başka problemlerle birleşip bu gibi sonuçlar doğurabilir. Dışsal yada içsel olduğunu anlamanın en kolay paramettelerinden biri problemin ne zaman ve hangi şartlarda ortaya çıktığıdır.
Fakat birçok vakada şununla karşılaştım. Çiftler birbiri ile açıkça konuş(a)madığı bazı durumları araya ek suni problemler/olaylar ekleyerek ifade ederler. Örneğin "senin ailene ziyarete gitmek istemiyorum" diyemeyen bir eş "bugün hiç iyi hissetmiyorum, yemeği dışarıda yesek" diyebilir. Dolayısıyla bazen kıskançlık da sizin kıskanıldığınız anlamına gelmeyebilir. Aksine doğrudan onca gayret ve emeği reddetmek yerine meşru bir suni gerekçe pisirilmek istenebilir. Fakat bu böyledir demiyorum, çok detaya da girmiyorum.
Mümkünse bir terapist ile birlikte görüşün ki bu sorunların sizi daha çok yipratmasinin önüne geçin. Yoksa bu kısır bir döngü haline giren yıpratıcı bir ilişki olarak sizi de karşı tarafı da yıpratır.
Son önemli bir not; ilişkide bir tarafın tamamen haklı olduğu bu tür problemler hemen hiçbir zaman olmaz. Bir taraf haklıdır, diğer taraf daha çok haklıdır. Bir taraf haksızdır, diğer taraf daha çok haksizdir. O yüzden görüşmelerinizi suçlayıcı ifadelerden uzak, anlaşılma ve duygu odaklı sürdürmeniz gerekir. Yoksa politik dili güçlü olanın kazanacağı ama her iki tarafında yipranacagi bir psikolojik savaşa dönüşür, bunun adı her ne kadar "aşk" veya "ilişki" de olsa aslında daha çok psikolojik bir savaştır.