SEO'ya 11 yıl önce başlamış, sektörel gelişmeleri kendimce takip etmeye çalışan biriyim. Kendime sağda solda etiketler yapıştırmadım, eğitmenlik yapmadım, kendimi övmedim, ya da videolar çekmedim. Ancak hatrı sayılır bir süredir R10'da da takılan bir kullanıcıyım. Bu konuda sanırım rahatsızlığımı dile getirebilecek, insanların yararına böyle bir ipucu prefixiyle konu oluşturabilecek, nacizane tavsiyede bulunabilecek, kişilerin bilinçlenmesini bir nebze bile olsa sağlayabilecek olmaktan mutlu olabilecek bir hakkım vardır diye düşünerek yazmak istedim bunları;
Link borsasında, tanıtım yazısı kategorisinde sürekli şu ibareleri görüyorum. Eğer yıllar öncesi olsaydı buna bir diyeceğim olmazdı ancak, yıl 2021 bitmek üzere ve gerçekten seçimin böyle yapılmasına üzülüyorum.
- "Alexa 100k altı sitelerden link alınacak"
- "DA 30 üzeri tüm sitelerden alım vardır!"
- "Ahrefs DR değeri falanca olan sitelerden sadece link alınır."
BUNLARI BIRAKIN ARTIK...
Geçtiğimiz güne kadar, yani yasaklanıncaya dek R10'da manipüle DA/PA hizmeti sunuluyordu. Sitesine SEO namına herhangi bir çalışma yapmamış birisi; bomboş sitelere 100 TL verip DA 40+ aldırıp, forumda tanıtım ve link satarak parasını kolaylıkla katlayabiliyordu. Peki alıcılar? Alıcılar işte yukarıda yazdığım bilinçte olduklarından, bu değerlerin manipüle edilmiş haline itibar ediyorlardı. Sonra ne oldu? R10 yönetimi konuya el atıp bu şekilde DA/PA hizmetlerinin manipüle edilmesini, bu tarz sitelerden satışı vs. yasakladı.
Peki bu yeterli mi? Bugün DA/PA yasaklandı peki ya yarın? Hâlâ devam eden Alexa grupları, ücretli Alexa düşürme hizmetleri çok mu masum sanıyorsunuz?
Çözüm göz önündeki faaliyete, gerekenin yapılmasıyla sağlanmaz. Çözüme bilinçlenerek, doğru stratejilerle Off-Page SEO harcamalarını yaparak varılır!
Aşağıdaki liste içeriği okumak, bu konuda bilinçlenmek için bir nebze fayda sağlayabilir. Biliyorum; orta ve ileri seviyede SEO'yla ilgilenenler zaten bunları biliyorlar. Ancak hâlâ azımsanamayacak sayıda yukarıda örneklendirdiğim konular açıldığına göre, bunları bilmeyen yüzlerce insan web sitesi için harcamalar yapıyor. Başka bir deyişle parasını çöpe atıyor.
- SEO'da etken olarak belirlenen ilk web site değeri Google PageRank'ti. Bundan yaklaşık 7 yıl önce Google PageRank adlı site ölçüm değeri önce monitör edilmemeye başlandı, daha sonra Google tarafından tamamen kaldırıldı.
- Bu ezberlenmiş, ezberletilmiş değerlerin hiçbiri; Google'ın verileri değil! DA (Domain Authority) ve PA (Page Authority) Moz tarafından sunulan veriler. Alexa keza yine Amazon'a ait bir şirket.
- Yani bu değerler bir sitenin Google gözündeki kalite puanını size sunmaz! Manipüle edilmezlerse, aldatılmazlarsa, kandırılmazlarsa ancak size o site hakkında belli kriterler doğrultusunda "FİKİR" verirler.
- Nasıl verirler? Bu üç değer de bir sitenin özgünlüğüne, kalitesine zerre bakmaz mesela...
- Alexa: Sadece hiti baz alır. Toolbar kullanan kullanıcının çoğul hiti Alexa'yı kolaylıkla manipüle eder. Günde 10 kişinin girdiği site, tarayıcıda toolbar yüklüyse ve alabildiğine gezinti yapılıyorsa aklınıza hayalinize gelmeyecek kadar sıralama ilerleyebilir.
- DA/PA: Bunun yolunu da son zamanlarda yasaklanana kadar bazı arkadaşlar buldu. Google'a yönlendirmeli linkleri farklı bir siteden verip indexletip, değeri şişiriyorlar. Halbuki ortada öyle bir link yok! Öyle bir alınmış backlink yok! Moz belki algoritmik olarak şu an bunu anlayamıyor ama Google kendinde o backlink var mı yok mu anlayamayacak kadar salak mı sanıyorsunuz? Dünyanın en büyük arama motorundan, en büyük kuruluşundan bahsediyoruz.
İYİ GÜZEL DEDİN DE PEKİ BEN SİTEMİ LİNK ALARAK NASIL İLERLETECEĞİM? NERELERDEN, NE ŞEKİLDE LİNK ALACAĞIM? - Öncelikle bu ezberlenmiş, ezberletilmiş kalıpların dışına çıkacaksınız.
- Ahrefs ve SEMrush kullanmayı öğrenebilirsiniz. Ha, bunlar da Google'ın kuruluşları değil ancak SEO adına site hakkında daha iyi fikir verirler. (gerek Ahrefs, gerek SEMrush kullanımı için yeteri kadar doküman ve video mevcut)
- Mümkün olduğunca sitenizle paralel içerik taşıyan sitelerden link alın. Sitenizle hiç alakasız, çok kaliteli bir site size fayda sağlayacağına zarar bile verebilir.
- Sürekli dofollow link alırsanız Google hile yaptığınızı anlayacak ve yükselişinizi durduracaktır. Demin de dediğim gibi; Google'ın yapay zekası salak değil. Bu yüzden arada aralara nofollow da kaynatın.
- Örneğin haber sitesinden tanıtım yazısı alacaksınız (tabii ki yukarıdaki değerlere olduğu gibi Google News kayıtlılara da direkt atlamayın). Tanıtım yazınız semantik ve minimum 500+ kelime olsun. Öyle bir makale olsun ki, o sıralamaya önlerden girsin; böylelikle de o yazıdan size çıkacak link sizi yükseltebilsin. Yoksa baştan savma hazırlanmış bir tanıtım yazısı, sizin sektörünüzde sıralama alamayacağından, o yazıdan link alsan ne almasan ne?
- Link ve tanıtım yazısı için ayırdığınız bütçenin bir kısmıyla paravan bloglar açmaya ya da açtırmaya uğraşın. Bu paravanları kaliteli tutun, hatta bu paravanlara da linkler alın ki anasayfanız sürekli sağdan soldan linkler ile destekleneceğine o desteği kaliteli paravanınız alsın, anasayfanız kaliteli paravanınızdan link almış olsun.
Umarım az da olsa birilerinin işine yarayacak, bakış açısı kazandırabilecek, farklı bir ufuktan baktırabilecek bir yazı kaleme alabilmişimdir ve okunur, dikkate alınır.
Son olarak; SEO'nun sadece backlink olmadığını, On-Page SEO'nun da bir o kadar önemli olduğunu; hatta bana göre daha önemli olduğunu unutmayalım.
Saygılarımla,
Ali Özgür K. (Mabel)