hollanda da bir arkadaşın kamerası meroda unutuldu. türkiyeden gezmeye giden abinin çantalı kamerası içinde az bir para bir adet kredi kartı olan çantası metroda unutuldu. kredi kartındaki isimden adamın türkiyedeki adresi bulundu ve onu türkiyeye kadar ücretsiz ulaştırdılar. bizde olsa ne olurdu acaba?
ne demiş Rahmetli Ziya Paşa :
Diyar-ı küfrü gezdim beldeler kâşaneler gördüm
Dolaştım mülk-i islamı bütün viraneler gördüm
Bulundum ben dahi dar-üş-şifa-yı Bab-ı Âli'de
Felatun'u beğenmez anda çok divaneler gördüm
...
Mehmet Akif Ersoy Atatürk ve Vahdettinle birlikte almanyaya gidiyor 110 sene önce dönüşte tespiti şu : hani yere göğe sığdıramadıkları osmanlının başkentinin yolları at pisliği köpek pisliği dolu iken adamlar avrupada ata don giydirmiş ve yaya ile arabaların yolunu ayırmışlar yani kaldırım yapmışlar.(aynı osmanlıda 300 sene önce yola türkürenler ayıplanır bazı görevliler onların üstüne kum dökermiş) kısaca diyorki Mehmet Akiff mealen yaklaşık : onların sosyal nizamda yaşantısı tam bir müslüman gibi bizimkilerin ise tam bir gavur gibi. yani sakal bırakması namazk ılması hacca gitmesi adamı müslüman yapmaya yeterli değil diyor. ve işin özünü eğitime bağlıyor. o dönemde kahvehanelere savaş açmış kütüphaneler açılması gerektiğini savunmuştur.
ek olarak adamlar filmlerde dizilerde bile yozlaşmış polisleri dedektifleri polis müdürlerini işliyor. bir kişiyi kurtarmak için ki bu kişi bazen bir hayat kadını bazen bir evsiz adamlar koca bakanı harcıyor. bizde ise alt kattan üst kata çıkması üç bölüm süren diziler var

Türk milleti zekidir ama beyni körelmiş malesef işlemeyen demir paslanmış anlayış 0 a yakın %90ımızda