İnsanlara laf yetiştirmek beni çok yoruyor o yüzden saygı duyarım..
Ben bildiğim yada savunduğum bir teoriyi savunmak beni yormaz hocam..
Worprees kolay bir cms sistem
Eklentileri bol , kodlaması php sayfalara göre basit ve müdahele edilebilir.
Kurulan wp-rocket eklentisi Allahı var güzel bir eklenti , en azından stabil ;
Artıları var eksileri var orası tartışılır ve yorumlanır ama önbellek ile ramdan çalıştıran bir eklentiyi sitenizi şahlandırıyor diye anlatmak burasında durun işte..
Optimizasyon işi için ilk önce raporlama lazım..
Yani bir adet domaimiz var bir adet temamız var ee tam demek yetmiyor..
Hosting özellikleri nedir ? Paylaşımlı mı , ne tür bir ram ve işlemci kullanıyor gibi sorulur ilk önce bakın..
Daha sonra site eklentisiz ( burayı kısa atlıyacağım cache ve diğer eklentiler kapalı ) denenir.
Eklentilerin kaç işlem yaptığı ağırlığı gibi konular not edilir alternatifleri varsa yada daha stabil ona geçilir geçilmez ise ona göre tasarlanır.
Gelelim sitede ki problemlemlere sonunda anca gelebildik 🤗
Sayfa işleyişi nedir sorusu ile başlanır..
Html > css > js kodları hizalanır karşımıza
İlk boyama atmak için neler lazımdır html ve css
Bunlar önceliğe çekilir ve çekilirken uzunlukluklarına ve bpyutlarına bakılır gerekirse küçültülür.
Geldik js kodlarımıza ;
İşte işlevsel ve yoran kısımımız başlıyor.
Bir resim göstericeksek java ile bu lazy load classlı kodlanır.
Arkasına beyaz font atılır ki gölgelenene kadar resim sayfa düzenini bozmasın.
Geldik diğer probleme resim optimizasyonu ;
Webp nedir , png nedir , jpeg nedir ?
Logo için uygun uzantı png dir.
Boyut küçültme
Ne olursa olsun png olan resim üzerinde tam küçültme olmaz diğerlerinde %80 oran veriyorsak png ye %15 veririz ki sayfamızda olan logo net ve kayıpsız gözükme formatı olan png kavramına uysun..
Fontları unutmayalım lütfen 😊
Geldik rutuşlara ;
Pagespeed 100/100 olsa da wp rocket ile google sizi tanıması için bir algoritması var bu algoritmayı geçemez isen sayfan uçsa ne olur uçmasa ne olur.
Mesele wp-rocket eklentisi ile hızlandırmak değil çünkü mesele hız değil hocam burada olan kişilerde gördüğüm şu optimizasyon ve hızlandırma 150 tl...
Gözünü seveyim bu fiyata server yada site optimizasyonu mu olur ?
Çözemediğim sayfamı boşa yoran bir global.css kodlarını yada herhangi bir js kodunu küçülttüğüme değmez.
Bende millet gibi yapar pagespeedde hata vardır ama sayfa hızı 100 dür diyip geçmeyi bilmiyor muyum ?
Optimizasyon işi yapan arkadaşlarıma bakıyorum , yaptıkları işler daha sonradan bana geliyor adam css de hata olduğunu göre göre lite speed ile cacheliyor ve kodların tümü birleşiyor sonra adam arıyor bu nerede hata var..
Sonra birisi wp-rocket kurmasına rağmen orada tik var global.min.css yi tarayan diyor ki tikde yükseklik ve genişlik kodlarını atayım mı ?
Bak girip düzenlemene gerek yok sen tike basmıyorsun ama optimize ettim diyorsun..
Farkındayım aynı taraftayız insanlara iyi birşeyler sunmak istiyorsunuz ve teşekkür ederim diğerleri adına bilgi paylaşımı için..
Ama işini iyi yapmayan yada eğitimsiz kişilerin ekmeğine yağ sürmekten başka bişeye yaramıyor bu attığınız video
Bu videdan sonra 2 kişi daha optimizasyon konusu açtı.. Sebebi ekmek değil bu insanların ortada ekmek kalmıyacak korkumda yok..
100 tl ye yapılacak iş değil