Bilmiyorum sizde de oluyor mu ama ben R10 dışında başka forum kullanamıyorum veya kullansam bile ısınamıyorum bir türlü. Tabii şimdi kıyas yapmak yanlış olur. Sonuçta her forumun kendi alanında uzman bir kitlesi var. Fakat birçok forumda hala o eskilerde daha çok denk geldiğimiz moderatör tipleri var, insan ısınamıyor. Geçenlerde üye olduğum bir forumda "RAM"i küçük harflerle yazdım diye 1 saat boyunca ban yedim. İşin komik tarafı bir sonraki konumda da yine 1 saat daha uzaklaştırma yedim noktalama işaretleri yüzünden. Bu öyle dünkü bir forum da değil he. Ama işte gıcıklar, anlatabiliyor muyum? Belki aciliyeti olan bir meselem var, sen neden uyarı vermek yerine uzaklaştırma veriyorsun ki böyle etten püften bir şey için. Bugün de başka bir webmaster forumundan (adını biliyorsunuz) uzaklaştırma yedim benzer bir nedenden dolayı.

Şimdi diyebilirsiniz ki "neden kuralları okumuyorsun?" diye. Bakın bence bir forumun kuralları, o forumda illegal bir şey dönmediği sürece veya konuyu açan kişi gerçekten kötü bir amaç gütmediği sürece kullanıcıyı kısıtlayıcı kurallar bulundurmamalı. Çünkü herkes biliyor ki foruma üye olan herkes kuralları okumaz. Engel atmak da bir çözüm değildir, aksine müşteri kaçırır. Biz her forumun 10 sayfalık ana kurallarını, bunun yanı sıra bir de kategori kurallarını aklımızda tutacak olsak işimiz var. Aciliyetimiz oluyor o an üyelik oluşturup bir soru soruyoruz belki. Ben bu uzaklaştırma cezası işine hiç sıcak bakmıyorum. Bence bu kadar sık kullanılmamalı bu özellik.

Başka forumları kullandıkça R10'a daha çok yakınlaşıyorum. En azından moderatörleri anlayışlı. Kaç defa bilmeden forum kurallarına aykırı davranışlarda bulundum, uzaklaştırma vermediler. Onun yerine uyarı verdiler veya ceza puanı verdiler. Mantıklı olan da bu zaten. Bknz: ceza puanı. Ne güzel sistem.