Off pagedeki etkiyi, zamanı tam olarak ölçümleyebilmek adına maalesef on page tarafında pek bir çalışma yapmıyorum. Bu sefer aldığım etki on page mi yoksa off page mi net olarak ölçemeyebilirim.
Ama dediğinize hak veriyorum. En basitinden sayfa içi linklemenin bir çok backlinkten daha faydalı olduğunu çok rahat bir şekilde gözlemledim.
Off pagedeki etkiyi ölçümlemek için
doğru şekilde @ErdalGozum; hocamın dediği gibi sayfa içi optimizasyonun tam olması gerekiyor. Sayfa içi SEO'nun tam olması için teknik yönergelerin de eksiksiz olduğundan emin olduktan sonra kendinize şu soruyu sormanız gerekiyor, "Hedeflediğim anahtar kelime ya da kelimelerde bu içerik kullanıcının arama amacını, niyetini(ingilizce: user intent) tam olarak karşılıyor mu? Rakiplerime göre içerik anlamında gerçekten farklılık katacak düzeyde önde miyim?". Bu soruyu tarafsız olarak sormalısınız, zira birçok forum konusunda benim içeriğim 10 numara, çok kötü çöpten içerikler ilk sıralarda şeklinde yorumlar görürsünüz. Kullanıcının niyeti 1 cümlelik bilgiyi almak ise o aramada farklılık oluşturarak öne geçmeniz çok mümkün değil. Diğer bir hata da içerik kelime sayısı sınırılarına kafa yorarak, içeriğe gereksiz eklemeler yapmak ve kullanıcının arama niyetinden uzaklaştırmak. 3000 kelimelik bir makaleyi 750 kelimeye düşürerek sayfa içi optimizasyon olur mu? Olur. Hem de güzel olur, gereksiz bilgilerden, içeriği kullanıcının arama niyetinin dışına çıkaran elementlerden arındırmak da optimizasyondur.