Selamun aleykum,
Bir süredir adsense reklamlarının site hızını düşürmesi meselesini optimize etmek için araştırma yapıyorum. Yapan yapıyor imkansız değil fakat bir kaç meselede kafama takılanlar var. Lütfen yardımcı olun.
Google dokümanlarda, reklamlar için şiddetle lazyload tavsiye ediyor. Fakat bunun için basit bir kod paylaşılmamış daha çok geliştiriciler için.. Bunu yapan eklentiler de ücretli.
Litespeed cache de resimler ve iframeler için lazyload var biliyorsunuz. Acaba bunu adsense için kullanabilir miyiz diye detaylıca araştırırken sadece bir iki soruyla karşılaştım.
1 yıl önce yine birisi resmi geliştiriciye bunu sormuş. Onlar da bu yol haritamız içerisinde diye cevaplamışlar.
Sorun şu ki litespeed cache adsense için tembel yükleme yapıyor mu yapmıyor mu anlamış değilim.
Bunu inpectorde test ettim. Şöyle bir gariplik var. Sayfayı kaydırınca görüş alanına yaklasan reklamlarda evet reklam dosyaları indiriliyor. Fakat reklamı daha görmeden sayfayı yukarı kaydırıp sonra tekrar aşağı kaldırınca yine reklam sorguları indiriliyor. İlginç şekilde sayfada 3 reklam varsa 6-7 defa reklam indiriliyor gibi geldi bana. Bu konuyu netliğe kavuşturabilir misiniz?
İkinci mesele, js kodlarını defer olarak kullanıyorum ama sadece adsense kodlarını litespeedin delayed özelliğiyle nasıl işaretleyebilirim?
İkisinin bir kombosu performansı yüksek düzeyde artırıyor çünkü.
Ve son sorum delay yapılan adsense kodu politikaya aykırı mi? Çünkü Sayfa geçişinde reklamların görünmeden yüklenmesine sebep oluyor.
Ek olarak soyleyi unuttum. Litespeed de resimler için lazy load açıkken. Ne yaptimsa adsense yüklenmeden resimler gelmiyor. Ve adsense ciddi anlamda geç yükleniyor. Pagespeede göre block time 12 saniye civarında. Resimlerin adsenseden önce yüklenmesi için ne yapabilirim, lazy load açıkken? Bu bir bug mı yoksa bir yerde yanlış mı yaptim anlamadım. Bütün olasılıkları denedim yine aynı.
İstediğiniz şeyi Wp Rocket yapıyor, kullanıcı sayfa ile etkileşime girmeden adsense kodları yüklenmiyor, fakat bu iyi değil. Yapmak istediğiniz şey ile alakalı teknik bir açıklama yapayım. Adsense tarafında açık artırmalar, kullanıcı ilgili url için gönderdiği ilk istek ile başlayıp, sayfa oluşmadan önce teklifler tamamlanıp hazır hale getirilmesi gerekiyor ki işler hızlı bir şekilde hallolsun. Eğer bir şekilde adsense tarafını defer ederseniz, geciktirirseniz; muhtemelen açık artırma tekliflerinin çoğunu iptal ederek en hızlı teklifleri size ulaştıracaktır(bu yorum).
Ben teklifleri arka planda alayım, kullanıcının görüş alanına girdiğinde gösterilsin dediğinizde, tekrar bir çağrı durumu oluşacak, sayfanın tam anlamıyla yüklenmesi çok uzayacaktır. Hız testlerinde lab verilene göre puanınız dehşet derecede yüksek görünürken, alan verisinde sayfa ile etkileşim çok geç tamamlanacağı için lab verisine göre hız puanınız ne kadar yüksek olursa olsun gerçekte sayfanız kötü performans gösterecektir.
Website hızlandırma çalışması yaparken, temel mantık olarak sayfayı kullanıcıya olabildiğince kısa sürede hazır hale getirmeniz gerekiyor. Bu doğrultuda çözümler üretmenizi tavsiye ederim.