İsmini bildiğiniz bir freelance platformunda hocam.
Sanırım sektöre göre konuşmak gerek. Yazılanların genelini okuyunca ben onu anladım. Ben net olarak her şeyi ifade ederim çoğu zaman. Aldığım hizmetler çok net yani ondan dolayı bu soru beni rahatsız ediyor. Mesela "10 adet şu boyutlarda içeriği bu olan görsel istiyorum, şu sayfaya şu kadar gerçek üye çekimi yapmak istiyorum, wordpress'e bu eklentideki şu özellikleri kapsayacak bir eklenti istiyorum" gibi. Tabi şu da olmuyor değil, bazen ne istediğimi daha doğrusu ne yapmam gerektiğini bilmediğim durumlar oluyor. Mesela web sitemde SEO tarafında eksikler var. Ne hizmeti almam gerektiğini bilmiyorum. O zaman konu açıp teklifleri alıyorum. Ama orada bile ilgili arkadaşların bir kısmı şunlar eksik deyip bir rapor veriyor ve fiyatlandırmayı sunuyor. Ama sadece backlink çalışan bir iki arkadaş bütçeniz ne diye sormuştu. Bu hoşuma girmedi tabi.
hocam ben size şöyle diyeyim
bir sitenin seo eksiklerinin tespiti ve yapılacakları raporlamak için bile, düzgün bir teklif vermek için 1 saat incelemek lazım o siteyi. Mesela böyle bir durumda, ben ya önden bütçe soruyorum, ya da ön raporlama için de ücret talep ediyorum xxx tl gibi, raporda çıkanları da bana yaptıracaksanız raporda detaylı fiyat vereceğim diyorum
çünkü 5 kişiye teklif versen gün bitiyor zaten, bir de inanılmaz yoklama yapanlar var, o nedenle bütçe sormak bu durumda da mantıklı. Adam 8 saatlik iş yaptırıp 100 lira para verme derdindeyse mesela, baştan anlıyorsun en azından