Yanlış düşünüyorsunuz. Bütçe sorulmasında ki amaç 100k'lık iş gücü için 10k bütçelerinin olması. Bu durumda neden teklif vermek için insanlar uğraşsın ki? Yazılım projeleri için detaylı sözleşmeye girecek bir teklif hazırlamak için minimum 2 - 4 saat gider. Sistem incelenir, özellikler detaylı olarak bakılır ve ne kadar sürede yapılabileceği çıkarılır. Sonrasında da süreye göre şirket kâr edecek şekilde fiyat verilir.
Daha geçen hafta başıma geldi, r10'dan bir arkadaş ulaştı. Taleplerini iletti, C2C E-ticaret sistemi talep ediyor ve ekstra farklı isteklerin olmasını istiyor ve bunu özel yazılım olarak istiyor. Sıfırdan bir c2c yazılımı en az 4-6 ay sürede tamamlayabilirsin ve min 4-5 kişilik bir ekip ile. 100k'nin üzerinde olacağı projenin kesin ve bariz belli. Teklif 100bin olsa bile; 100k'dan - %18 KDV çık en az 15bin + Gelir vergisi düş 20 bin zaten 35'bini verigiye gider. Şirkete kalan miktar 65bintl civarında olur. Şimdi min 100k üzeri olacağı için bütçelerini soruyoruz. Aldığımız cevap 7 bin lira. Bu bütçe ile sadece c2c sistem yazılımını 1 yıllık kiralayabilirsin. Ben bu proje için detaylı teklif hazırlasam, en az 4-5 saatim boşa gidecekti. İki tarafında açık olması gerek. Açık açık konuşmak gerek.
Siz de kesinlikle haklısınız hocam. Bu dediğiniz bazı sektörler için geçerli ama. Mesela yazılım mesela tasarım. Ama öyle sektörler var ki "bütçeniz nedir" sorusunun anlamı çoğu zaman diğer arkadaşların bahsettiği gibi. Yazılım için kesinlikle katılıyorum. Benim defalarca başıma geldi. Excel ile ilgili bir çalışma yaptıracaktım. İşlem zor ya da kolay önemli değil. Her emeğin bir değeri var. Bir sitede ilan açtım. YAzan kişilerin yarısı bütçe sordu. Tamamına aynı cümleyi yolladım. Teklifiniz nedir tarzı. Hepsi bir miktar söyledi. Ve 3'te birine razı olacak fiyatlara indi arkadaşlar. Amacım değerinin altında almak değildi sadece bütçeniz nedir dendiğinde profesyonel gelmiyor.
Ama sizlerin yaptığı iş için durum farklı. 150K sık yazılımı 20k ya yaptırmak isteyebiliyorlar. Sizin sormanız doğal.