Bu ablamız 74 yaşında. Son 21 yıldır para kullanmadan yaşıyor. Heidemarie ablamız, Dünya, aslında ihtiyacınız olan her şeyi paranız olmadan da karşılayabilmeniz üzerine kuruldu.'' diyor. Parasız yaşamaya karar vermeden önce 20 yıl öğretmenlik yapmış ve ardından işi bırakıp psikoterapist olmuş. 2 çocuğu 3 torunu olan Heidemarie, bir sabah ev sahibini arayarak, oturduğu daire için kira ödemeyeceğini söyler. Taşınacak başka bir evi de olmayan
Heidemarie bütün eşyalarını ve mobilyalarını komşularına dağıtır ve kendisi için ihtiyacı olacağını düşündüğü eşyaları koyduğu bir bavul hazırlar. Sonrasında eşyasız, bomboş dairesinde mutlu ve huzurlu bir şekilde etrafını gözlemlerken bir deney yapmaya karar verir: para veya eşya olmadan yaşamak. Heidemarie Schwermer, deneyine başladığı gün 53 yaşındaydı.
İnsanlar maddi dünyayla çok fazla ilgileniyor - para, mallar
Tonlarca zaman ve enerji harcıyorlar. Ve aslında gerçekten ne kadar az paraya ihtiyaçları olduğunun farkında değiller! Ben başka bir yaşam tarzının mümkün olduğunu kanıtlamak istedim. diyor
Heidemarie ablamız.
Kendisine yaşayacak bir ev bulması gerekiyordu. Psikoterapist olan Heidemarie, arkadaşlarına, ücretsiz terapi seansları vermek karşılığında evlerinde yaşamayı teklif etmeye karar verdi. Sonrasında insanların evlerinde bir terapistle yaşamak istemediklerini farketti ve yeni bir şey denemek zorunda olduğunu biliyordu.
Heidemarie kalacak oda karşılığında evlerin camlarını silmeye başladı. Bahçede çalıştı, bebek bakıcılığı yaptı, ev temizledi. Tek yaptığı insanlara en çok ihtiyaç duydukları hizmetleri sunmaktı.
Saçlarını kestirmek için kuaförün köpeklerini dolaştırdı. Her yere yürüyerek giden Heidemarie ablamız o günleri Tabii ki, ilk başlarda hiç de kolay olmadı, ama hissettiğim özgürlük duygusu buna değerdi. diye anlatıyor.
Heidemarie ablamızın deneyi beklediğinden de başarılı oldu. 20 yılı aşkın süredir parasız yaşıyor. Ve bu yaşam tarzı ona çok büyük bir keyif veriyor.
Velhasıl kelam tek bir örnekle parasız yaşamanın mümkün olduğunu söylemek pek gerçekçi olmaz ancak bana göre bunu mümkün kılabilecek olan da yine bizleriz.