Herkese merhaba,

Bu yazı biraz sitem dolu olacak. Ben eskimiş yeni mezun bir inşaat mühendisiyim. Üniversite boyunca ücretsiz olarak firmalarda çalıştım, emek harcadım bir şeyler öğrendim. Aynı zamanda durmadan mesleki programları kullandım . Son ana kadar her şey mükemmel gidiyor iş teklifleri mezun olmadan geliyordu.
2020 yılında korona denen bir virüs Türkiye'de de çıkınca çalıştığım firma büyük işlerini durdurdu işten çıktım, iş teklifi verenler kendi elemanlarını dahi çıkardığı için işe alım yapmadılar. Eyvallah

Yılmadım, boş durmadım kapı kapı dolandım kapıdan kim yolladı seni diye sora sora yolladılar. Bir iki defa eski çalıştığım yerdeki mühendislerin referansıyla iş görüşmesine gittim işte o zaman suratıma kapı kapatan firmalar benimle görüşüp çay, kahve ısmarladılar ancak tekrar belirtiyorum referans ile gidince. Sonuç olarak yine almadılar.
1 yıl 5 gün sonra şans yüzüme güldü bir şirkette işe başladım. Ancak işin bundan sonra yoluna gireceğini düşünmekte hataydı. Çalıştığım yerde onlarca çalışan olmasına rağmen çöp atma gibi işleri yaptırmaya çalıştılar. Mesele çöp atmak değil ama mesele bu işi yapmaları için aldıkları eleman oturup bize mühendis kalk çöp at demesi, bir kaç defa sitem edince de yönetim tarafından uyarılmamız falan fistan. Her neyse bir şekilde sadece mühendislik yaparak çalışmaya devam ediyorum ama sırf bu olaylardan yeni bir iş bakıyorum.
Bugün instagramda bir sayfanın iş ilanı paylaşımına denk geldim. İlanı bir okuyun lütfen.

İlan ilk bakışta normal gelebilir çünkü anormali normal olarak görmeye (yeni mezun diye asgari ücretin yarısının teklif edilmesi gibi...), normali anormal olarak görmeye ( birine yapılan iyiliğin saklanması gibi...) alıştık / alışmak zorunda kaldık. Ben sizler için bu ilanda ilan sahibinin bile farkında olmadığı hataları sayayım ki bu ilan cidden çok normal bir ilan daha absürtlerini görmeye dayanamadığım için bunu paylaşıyorum.
  • İnşaat mühendisi arayan biri üniversitelerin ilgili mühendislik fakültelerinden diye değil direkt olarak inşaat mühendisi olarak cümleye başlamalı, aksi taktirde mimarlık, teknik ressamlık, jeoloji mühendisliği gibi meslekteki kişilere de hitap eder
  • Bulunduğu bölgede diyerek aktif bir firma değil homeofis çalışma şeklini belirtmiş oluyor bunda bir sıkıntı yok daha önce üniversite zamanımda home ofis çok proje çizdim. Ancak ilan sonunda İstanbul / Avrupa yakası yazarak bir kısıtlama getirmişler. Bu çok can sıkıcı bir gözden kaçma değil elbette, insanlık hali diyelim
  • Bir firmanın program bilgisi istemesi gayet normal buna da bir sözüm yok,
  • Sabit maaş olmaksızın, Prim veya İş Bazlı çalışmayı Kabul Eden, işte bu kısmı biraz can sıktı değil mi? Yani umarım bunda ne var demediniz ? Bir insan 4 yıl boyunca nitelikli ya da niteliksiz olarak bölümünden mezun olmuş, sen şirket olarak elbette yeni mezun alsan dahi nitelikli eleman almayı isteyebilirsin. Mülakat yaparsın, yönetmelik bilgisini test eder, ilgili branşını test edersin, program bilgisini test edersin ama bu testleri geçen ve senin için çok kısa sürede önemli işler yapabilecek. Üniversiteden nitelikli meslek gruplarından biri olan İnşaat Mühendisliğinden mezun kişiye sabit maaş olmaksızın diye teklif yapamazsın. Sen sabit kazanmıyor olabilirsin bu şirketin ve yöneticilerin sorunu ama bunu mühendise yansıtamazsın. Eğer sen bu şartlarda birini arıyorsan bu kişi elemanın değil ortağın olmalı ve kar ettiğinde tam ikiye bölmelisin.
Dediğim gibi niyetim bu firmayı suçlamak değil ama yapılan bu hor görmeye, haksızlığa artık dayanamıyorum. Başım çatlıyor, reflüm artıyor , ellerim titriyor ki bunların hepsi stresten dolayı başıma bela olan hastalıklardan bazıları..
Eğer burada işverenler varsa , bir eleman olarak tavsiyem var. Elemanınıza gereken saygıyı gösterin, kibar olun ve hak ettiği gerçekten hak ettiği maaşı verin. O zaman bu eleman şirketi sahiplenir , işini siz demeseniz bile daha iyi yapar.

Başınızı ağrıttım. Herkesten özür dilerim ama çok doldum bir kısmını boşaltmak istedim.
İyi forumlar