Benim kızım 4 yaşında ve bu sene anaokuluna başlattım. Kanunen şart değil ancak okul öncesi eğitimin faydası olduğu da inkar edilemez. Yakın çevrem yaşı küçük olduğu için karşı çıktı ancak pandemi sebebi ile 1,5 yıldır sosyalleşme imkanı bulamayıp çoğu vaktini de evde teknolojik cihazlar ile geçirir oldu. Anaokulunun faydalarını kısaca özetlemem gerekirse;
  • Sosyalleşme ve paylaşmayı öğrenme imkanı buluyor.
  • Kendine güven ve özbakım becerileri gelişiyor
  • Pek çok etkinlikle motor becerileri gelişiyor
  • Kuralları öğrenerek sorumluluk alma becerisini arttırıyor
  • Kesinlikle okuma yazma öğretmiyorlar
  • Eğitim sürecine katkı sağlayacak pek çok beceri anaokulunda veriliyor. Ödev sorumluluğu, kurallara uyma vs vs
Anaokulunun tek olumsuz yanı; oğlumda çok sık yaşadığımız kreş, anaokulu hastalığıdır. Sık sık gribal enfeksiyon orta kulak iltihabı vs. gibi rahatsızlıklar çok fazla görülüyor. Çünkü çocuklarımız bizim gibi sokakta büyüyerek doğal ortamda sosyalleşme ve bağışıklık kazanma gibi bir imkana sahip olamıyorlar. Bu sebeple de okula başladıkları ilk yıl sık sık hastalanıyorlar. Gerçi pandemi sebebi ile çocuklar maskeli olduğu için daha az kreş hastalığı yaşanır muhtemelen. Ancak bu kreş hastalıklarınında bağışıklık sisteminin artmasına katkısı elbette ki var.

Bende çocuğum çocukluğunu yaşasın bu yıllar geri alınamıyor diye düşünen bir anneyim ancak çocuğun çocukluğunu yaşamasına imkan var ise bu geçerli olacaktır. Çocuğunuz sokakta oynayarak sosyalleşme imkanına sahipse, kimi zaman ev kimi zamanda doğa da birlikte ya da arkadaşları ile aktiviteler yapma imkanı buluyorsa kendi öz bakımını yapabilecek, sorumluluk alabilecek kendine güvenen bir birey olma yolunda onu destekliyorsanız kreşe göndermeyebilirsiniz.
Ancak apartman dairesinde çoğu vaktini geçiriyorsa, onunla aktivite yapacak vaktiniz ve sabrınız yok ise, arkadaşları ile oynama imkanı bulamıyorsa ve hele ki günde 1-2 saatten fazla tv, tablet, telefon karşısında vakit geçiriyorsa mutlaka anaokuluna gönderin.